23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svečlja optužio Vučića: Napad na kosovsku policiju izveden uz podršku "države Srbije"

Izvor: EPA/EFE

Region

Tag VideoTag Gallery
Comments 16
Kurti napad nazvao terorističkim, Lajčak stigao na Kosovo

Svečlja optužio Vučića: Napad na kosovsku policiju izveden uz podršku "države Srbije"

Izvor: Danas, RSE, AJB, N1

Autor: Antena M

  • Viber

Na sjeveru Kosova u selu Banjska jutros je ubijen pripadnik kosovske policije Afrim Bunjaku a trojica su povrijeđena. Kosovska policija je potvrdila da su ubijena tri napadača, a da su uhapšena četiri.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da napade nijesu izvršili obični građani, već trupe koje podržava srpska država. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da su Srbi sa Kosova postavili barikade nakon čega je došlo do sukoba.

Napad su osudili Euleks, Kfor, predstavnici EU. 

Dešavanja pročitajte u nastavku.

20:05 Svečlja: Ubijena tri napadača, uhapšeno šest osoba

U akciji u Banjskom ubijena su trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla).

On se novinarima obratio sa sjevera Kosova uz napomenu da se akcija traganja za napadačima kosovske policije nastavlja.

On je rekao da postoje informacije da je riječ o "terorističkoj grupi".

Policija Kosova je, kako je rekao, takođe otkrila veliku količinu oružja.

"Cijela teritorija zemlje je stavljena pod kontrolu", rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Svečlja je rekao da je napad na kosovsku policiju izveden uz podršku "države Srbije".

On je u razgovoru za javni servis Kosova direktno optužio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

19:15 Eparhija raško-prizrenska: U manastiru Banjska trenutno mirno, naoružane osobe napustile konak

Eparhija raško-prizrenska obaveštava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvijek osjeća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira. Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a trenutno je primijećeno prisustvo kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira.

"U konaku manastira se još uvijek nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloljetne djece. Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što prije okončati", navodi se u saopštenju.

19:12 Novinarka Maja Fićović, koja se javila uživo sa Kosova za TV E saopštila je da je prema informacijama novinara sa terena policijska akcija završena.

19:10 Ilir Kerčeli, šef kabineta predsjednika Skupštine Kosova Glauka Konjufce, rekao je da je Kosovska policija pronašla arsenal oružja u manastiru Banjska, piše Albanian post, prenosi Danas.

19:09 Džipovi i buldožer izlaze iz sela Banjska

Više različitih džipova izlazi iz sela Banjska, među kojima i Euleks vozila, kao i jedan buldožer, piše N1.

Pojedini mještani okolnih sela navode da je osam vozila američkog KFOR-a stiglo u Banjsku.

18:14 Fon Kramon: Mora biti istraženo potencijalno učešće 'srpskih struktura'

17:24 Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose za Al Džaziru je komentarisao dešavanja na Kosovu. 

17:08 Njemačko Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije je osudilo "užasan napad" na Kosovsku policiju.

U Berlinu je potvrđeno da će na Kosovo otputovati predstavnik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

"Naše misli su sa porodicom ubijenog policajca i teško povrijeđenima. Ilegalne naoružane grupe moraju da prestanu da ugrožavaju živote. Počinioci moraju odgovarati", navelo je njemačko ministarstvo, prenosi RSE. 

17:02 Kosovska policija saopštila je da su ubijene još dvije osobe koje su se sukobile sa njenim pripadnicima u ataru sela Banjska, dok je jedna, kako se navodi, uniformisana i naoružana osoba uhapšena. Prethodno je bilo potvrđeno da je ubijena jedna osoba iz grupe napadača.

Kosovska policija saopštila je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici da je situacija na području sela Banjska i dalje napeta, kao i da se napadi vatrenim oružjem na policijske jedinice nastavljaju istim intenzitetom.

Iz Kosovske policije navode da se njihovi pripadnici na napade reaguju u samoodbrani i da su im životi ugroženi.

"Prema zvaničnim informacijama sa terena prilikom razmjene vatre, potvrđeno je ubistvo još dvojice napadača, koji su bili maskirani, uniformisani i teško naoružani, a potvrđeno je i hapšenje uniformisanog i naoružanog napadača. Usljed napada, jedan službenik Kosovske policije zadobio je uglavnom lakše povrede", navode iz Kosovske policije, prenio je N1. 

16:53 Ministar u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je da je situacija u okolini manastira Banjska i dalje dramatična, te da nema naznaka da će brzo smiriti.

On dodaje da je prema informacijama iz policije do sada ubijeno dvoje napadača, dok je ranjen najmanje jedan. 

16:24 Ambasadori stigli u Vladu Kosova, na sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem. 

Sastanak je zakazan vanredno zbog napete situacije na sjeveru zemlje. U zgradu vlade su stigli ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije, navodi RTK.

16:00 Kosovska šefica diplomatije Donika Gervala Švarc oglasila se povodom poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja o situaciji na Kosovu. 

15:50 Šef Euleksa zgrožen napadom

Šef Misije Euleks na Kosovu Đovani Pjetro Barbano saopštio je da je zgrožen nasilnim napadom na kosovsku policiju i uputio najdublje saučešće porodici kosovskog policajca koji je poginuo na dužnosti.

Barbano je, u objavi na društvenoj mreži X, poželio oporavak dvojici ranjenih kosovskih policajaca.

Euleks, kao drugi bezbjednosni odgovor, pažljivo prati situaciju i spreman je da, u bliskoj koordinaciji sa snagama Kfora, reaguje kako bi podržao kosovske institucije u održavanju stabilnosti i bezbjednosti svih svojih zajednica, naveo je Barbano. 

15:37 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti u 20 sati. 

15:27 Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji osudio je napad na kosovsku policiju.

15:17 Kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je na mreži Iks niz fotografija povodom situacije na sjeveru Kosova.

14:59 KFOR je saopštio da pomno prati situaciju u Banjskoj, i da su trupe KFOR-a prisutne u tom području i spremne da reaguju ako bude potrebno.

Kosovska policija, kao prva koja reaguje, ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu, poručio je KFOR na društvenoj mreži X.

"Komandant KFOR-a je u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim akterima, uključujući EU, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama na Kosovu, i intenzivno radi na pronalaženju rešenja", dodaju iz KFOR-a, prenio je N1. 

Misija KFOR-a predvođena NATO-om istovremeno je najoštrije osudila napad na Kosovsku policiju i uputila najdublje saučešće porodici i najmilijima preminulog. 

14:54 Kosovska policija je saopštila da je jedan od napadača ubijen, prenose kosovski mediji.

U saopštenju za javnost upućenom medijima, policija je saopštila da je situacija na sjeveru i dalje napeta.

Policija ističe da se sporadični napadi kriminalnih grupa i dalje nastavljaju i da je kosovska policija, u samoodbrani sebe i građana tog područja, bila prinuđena da odgovori kriminalnim grupama, pišu kosovski mediji. 

U međuvremenu, policija je pozvala građane da koriste alternativne granične prelaze jer su iz bezbjednosnih razloga zatvorili dva granična prelaza na sjeveru (Jarinje i Bernjak).

14:51 Lajčak: Osuđujem stravičan napad, vratiti se dijalogu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak najoštrije je osudio, kako je naveo, stravičan napad na kosovsku policiju.

"Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo. Moje srce je za žrtve, njihove porodice i kolege. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Svi se moraju odmah vratiti dijalogu", poručio je Lajčak na društvenoj mreži X.

14:48 Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj oglasio se povodom trenutne situacije na Kosovu.

14:07 Agim Musliu, stručnjak za bezbjednost i direktor Instituta za studije hibridnog ratovanja „Oktopus“ iz Prištine, objavio je na mreži Iks audio snimak sa pitanjem "Jesu li Rusi u manastiru?".

13:30 Vučić najavio obraćanje javnosti 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas javnosti povodom situacije na sjeveru Kosova. Istovremeno, otkazuje se konferencija za medije Petra Petkovića koja je bila najavljena za 14 sati, prenijeli su mediji. 

13:25 Kancelarija za KiM saopštila je da će zbog eskalacije situacije na sjeveru Kosova biti održana vanredna konferencija za novinare u Palati Srbija.

Petar Petković će se, kako je navedeno u saopštenju, javnosti obratiti u 14 sati. 

13:16 Premijer Albanije Edi Rama poručio je da je pogibija kosovskog policajca “zvono za uzbunu” i da međunarodna zajednica mora da vrati Kosovo i Srbiju dijalogu o normalizaciji.

13:02 Kurti je pokazao fotografije sa lica mjesta gdje je danas došlo do ubistva kosovskog policajca, prenosi Gazeta Express.

Na fotografijama se vide maskirani, uniformisani ljudi i automobili bez registarskih oznaka.

Izvor: Printscreen/Gazeta Express

12:54 Kurti: Napadi i dalje traju, najmanje 30 teško naoružanih ljudi

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da napadi i dalje traju.

"Ubistvo policajca treba pretvoriti u još veći angažman u borbi protiv bandi, ilegalnih struktura, kriminala i terorizma, koji ugrožavaju sigurnost građana i ustavni poredak", rekao je Kurti.

Kazao je, takođe, da napadi na području gdje je policajac ubijen i dalje traju.

Kurti tvrdi da se u mjestu Banjska, gdje je ubijen kosovski policajac, i dalje nalazi najmanje 30 teško naoružanih ljudi.

On tvrdi da se radi o profesionalnoj policiji i vojsci, da se nalaze unutar i okolo manastira Banjska i da se čeka njihova predaja.

Policija Kosova ih drži pod opsadom, naveo je na vanrednoj pres konferenciji.

12:41 Američki ambasador: Kosovska policija ima punu podršku SAD

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer osudio je "orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju".

12:41 Orlić: Kurti pojurio da optuži Srbe

Prva reakcija na ubistvo policajca na sjeveru Kosova  je stigla od predsjednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića, inače funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke koji je izjavio da je premijer Kosova "odmah prvi pojurio da optuži Srbe".

"Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste vidjeli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli. Sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve", rekao je Orlić za Prvu TV.

12:37 Kosovska policija: U toku razmjena vatre između policajaca i „teško naoružanih uniformisanih lica“

Vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sjever, Veton Eljšani, izjavio je da je u Banjskoj, gdje je noćas ubijen kosovski policajac, u toku razmjena vatre između policajaca i "teško naoružanih uniformisanih" lica.

„Vidimo naoružane ljude, radi se o teškom naoružanju, puca se na nas, pucamo mi. Mislimo da su strani ljudi u uniformi sa teškim naoružanjem“, naveo je Eljšani za Radio kontakt plus.

On, međutim, nije mogao da precizira ko su uniformisana lica, ali je naveo da imaju blindirana vozila.

Takođe, nije mogao da potvrdi da li ima novopovrijeđenih.

12:09 Eparhija raško-prizrenska: Naoružani ljudi upali u manastir Banjska, sveštenstvo zaključano u konak

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su, kako tvrde, provalili manastirsku zaključanu kapiju.

08:38 Kurti: Organizovani kriminal uz "političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda napada našu zemlju".

Premijer Kosova Albin Kurti je napad nazvao terorističkim, ističući da organizovani kriminal uz "političku, finansijsku i logističku podršku službenog Beograda napada našu zemlju".

Kurti je rekao da je ubijeni policajac bio narednik, dok je povrijeđeni bio pripadnik granične policije.

Stradali policajac

"U ovom trenutku nastavlja se pucnjava iz vatrenog oružja različitih kalibara po našoj policiji. Napadači su profesionalci s maskama i naoružani teškim oružjem", napisao je Kurti u nedjelju oko 7.30 sati.

Kurti je rekao da je ranjeni policajac van životne opasnosti.

U Torakalnoj klinici za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je ranjenom policajcu izvađen dio municije koji mu je pogodio lijevu ruku i probio dio pluća.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da su ubistvo na sjeveru "planirale, orkestrirale i izvršile srpske kriminalne grupe".

"Ovi napadi još jednom dokazuju destabilizujuću moć kriminalnih bandi, organizovanih od Srbije, koje već duže vrijeme, što je dokazano i napadima na pripadnike KFOR-a, novinare i građane, imaju za cilj destabilizovati Kosovo i regiju", navela je Osmani na društvenim mrežama.

08: 37 Kosovska policija: Kamionima blokirali put pa otvorili vatru na službenike

Nakon oglašavanja najviših prištinskih zvaničnika, da je sinoć na ubijen jedan policajac a drugi ranjen, potvrdila je ovog jutra i Kosovska policija iznoseći detalje o samom slučaju.

Iz KP preciziraju da je jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34 primijetila da su na ulazu u selo Bajnska, odnosno preko mosta, postavljena dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, te da je put bio blokiran, prenosi Kossev.

„Jedinice za red Policijske stanice Zvečan, po dobijanju obavještenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su stigle u blizinu mjesta gdje je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručnim bombama i granatama, pri čemu su usljed pucnjave upucana dva policajca“, naveli su iz policije.

Jedinice su, dodaju iz KP, reagovale u samoodbrani i uspjele da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje upucanih kolega.

„Povrijeđeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gdje je ljekar konstatovao smrt jednog od teško povrijeđenih policajaca, dok su druga dva službenika, jedan ranjen, a drugi povrijeđen, prema riječima ljekara, van životne opasnosti“, dodaju iz policije.

Kako navode, na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, „koje su s vremena na vreme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa“.

„Kosovska policija u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbjednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike“, dodali su.

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

Kod nas kopaju tunele ispod suda i čuda čine, na Kosovu ubijaju policajce… Što neko reče zar vam ne govori dovljo čonjenica da je Srbija pokrenula Prvi svjetski rat… Koliko ratova je započela u proteklih 120 godina…

delboj

Dobro jutro, a ne no je njima 30-torici to onako palo na pamet.

djuradj

Serbi nisu problem Balkana, problem Balkana su serbski lideri i crkva!!! I sve dok bude Aleksandar i slicni njemu uz pomoc svetosavske crkve izazivace nemire i ratove sa susjedima!!! Zato serbi problem je u vasem Aleksandru koji je vas najveci neprijatelj vrijme je da ga smijenite!!!