15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sokol: Uticaj Srbije u Crnoj Gori sve jači

Izvor: EP

Region

Comments 1

Sokol: Uticaj Srbije u Crnoj Gori sve jači

Izvor: tportal.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Kandidati HDZ-a na izborima za Evropski parlament Sunčana Glavak i Tomislav Sokol upozorili su u srijedu da je sajber kriminal jedan od najbrže rastućih izazova današnjice pri čemu im je cilj destabilizacija društva i demokratskih procesa. 

Glavak je na konferenciji za medije navela procjene da će godišnje globalni trošak sajber kriminala od 2023. do 2028. porasti za 5,7 triliona američkih dolara, odnosno gotovo 70 odsto. Pritom je u EU trošak od sajber kriminala procijenjen na više od 130 milijardi eura.

Kao akteri napada na sajber sigurnost detektovane su zemlje poput Rusije, Kine i Sjeverne Koreje. U porastu su i napadi tzv. nedržavnih aktera poput internet aktivista te organizovanih sajber kriminalnih mreža koji se bave sajber špijunažom, operacijama uticaja, dezinformacijama u svim oblicima, dezinformacijskim kampanjama. Cilj im je destabilizacija društva i demokratskih procesa. Najčešća meta tih napada u 2023. bili su pojedinci, zdravstveni i javni sektor te digitalna infrastruktura.

U EU se devet godina sprovode mjerenja izloženosti dezinformacijama koja pokazuju da su građani svakodnevno izloženi sa najmanje pet dezinformacija, a da toga nisu bili svjesni. Stoga Glavak ključnim smatra saradnju između država članica, ulaganje u edukaciju građana, podizanje svijesti o važnosti sajber sigurnosti te medijske pismenosti.

Tomislav Sokol upozorio je na destabilizujuće djelovanje Srbije u našem okruženju. Podsjetio je da je bio član Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Crnom Gorom te se moglo vidjeti hibridno djelovanje Srbije i pokušaj širenja srpskog uticaja u toj zemlji kroz medije, političke stranke i slično.

"Nažalost taj uticaj Srbije u Crnoj Gori je sve jači i to definitivno ne doprinosi stabilizaciji cijelog ovog prostora", rekao je. Hrvatska stoga mora razmišljati kako da ojača vlastitu poziciju kroz jačanje vojske.

Sokol je istakao i važnost energetske sigurnosti podsjetivši kako, da je bilo po SDP-u, Hrvatska nikada ne bi izgradila LNG terminal.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Srpski fašizam je jak i mogu ga pobijediti samo zajedničkim snagama svi susjedni narodi - koji su njime ugroženi! ...Zato BIA i FSB stalno rade na međusobnom svađanju okolnih naroda i u to se ulažu ogromna sredstva!