23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AP: Podjela u srpskoj opoziciji oslabila njihove šanse za uspjeh na izborima u Beogradu

Izvor: Screenshot

Region

Comments 0

AP: Podjela u srpskoj opoziciji oslabila njihove šanse za uspjeh na izborima u Beogradu

Izvor: N1/AP

Autor: Antena M

  • Viber

Podjela među opozicionim grupama u Srbiji, u pogledu toga da li da se na ponovljene izbore u Beogradu izađe ili da se oni bojkotuju - oslabila je njihove šanse na uspjeh, ocjenjuje danas agencija AP i ukazuje da je prema zvaničnim rezultatima koalicija "na čelu sa nacionalističkom Srpskom naprednom strankom predsjednika (države) Aleksandra Vučića" ubjedljivo pobijedila.

Više od jedne decenije, Vučić i njegova stranka kontrolišu sve nivoe vlasti u Srbiji, pa su na izbore u nedjelju, 2. juna izašli kao jasni favoriti, dodaje AP, pozivajući se na izvještaj posmatračke misije OEBS da su beogradski ponovljeni izbori protekli u znaku zloupotrebe javnih resursa i dominacije vladajuće stranke, ali da je izborni proces generalno vođen valjano.

Izvještaj pokazuje da su posmatrači OEBS uočili „brojne prbleme sa tajnošću glasanja, kao i nekoliko slučajeva ozbiljnih nepravilnosti, uključujući kupovinu glasova, kao i izolovane slučajeve nasilja“, i da se, „uprkos poštovanju fundamentalnih sloboda, mogućnost glasača da slobodno biraju dovodi u pitanje usljed sumnji u široko rasprostranjen pritisak na zaposlene u javnom sektoru i zloupotrebe javnih resursa“.

Kako AP napominje, prvobitni izbori u decembru doveli su do političkih tenzija i optužbi da je Vučićeva stranka namjestila izborne rezultate, da su potom uslijedili višenedjeljni protesti.

Agencija takođe konstatuje da „Vučić formalno nastoji da se Srbija pridruži Evropskoj uniji, ali da se udaljava od proevropskih demokratskih vrijednosti, održavajući veze sa Rusijom i Kinom“, i da njegova „populistička stranka predstavlja sebe kao jedinu političku snagu sposobnu da upravlja Srbijom u vrijeme globalnih previranja.“

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR