22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugovor Džareda Kušnera sa Srbijom pod lupom: Njuzvik piše da se radi o “izdaji Sjedinjenih Država” i “interesima Kremlja”

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Ugovor Džareda Kušnera sa Srbijom pod lupom: Njuzvik piše da se radi o “izdaji Sjedinjenih Država” i “interesima Kremlja”

Izvor: Danas

Autor: Antena M

  • Viber

Ugovor Džereda Kušnera sa srpskom vladom u vezi sa nekretninama suočava se sa novom kontroverzom oko onoga – što je jedan kritičar nazvao – “izdajom Sjedinjenih Država”, piše Njuzvik (Newsweek).
 
Naime, u maju je Afiniti Partners, Kušnerova investiciona firma, objavila da je potpisala ugovor sa Vladom Srbije vrijedan 500 miliona dolara za izgradnju luksuznog hotela u Beogradu, glavnom gradu te zemlje.

Planirano je da hotel bude podignut na mjestu bivše zgrade Generalštaba, koja je bombardovana 1999. tokom rata na Kosovu, a dogovor uključuje i obavezu izgradnje “memorijala posvećenog svim žrtvama NATO agresije”.

Tokom tog rata, SAD su udružile snage sa NATO-om kako bi pokrenule vazdušne napade na srpsku vladu pod predsjednikom Slobodanom Miloševićem, koji je pokrenuo program etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu, piše Njuzvik.

 Penzionisani general Vesli Klark, koji je u to vrijeme služio kao vrhovni saveznički komandant NATO-a, kritikovao je planirani memorijal za SpiTalk, publikaciju Substack o nacionalnoj bezbjednosti i špijunaži.

“To je izdaja Sjedinjenih Država, njihove politike i hrabrih diplomata i vazduhoplovaca koji su učinili sve što su mogli da zaustave srpsko etničko čišćenje“, rekao je Klark.

On je to rekao Majklu Isikofu, američkom istraživačkom novinaru i autoru, koji je u publikaciji napisao da je spomen obilježje potrebno „gledati u širem geopolitičkom kontekstu“.

„To služi ključnim interesima Kremlja u podrivanja NATO-a u trenutku kada je alijansa angažovana u pružanju otpora ruskoj agresiji u Ukrajini“, napisao je Isikof.

 Klark je rekao: „Ovo je dio šireg ruskog obavještajnog pokreta za cijepanje, diskreditaciju i slabljenje NATO-a“

Dodao je: „Da li Kušner treba da učestvuje u ovome? Naravno da ne bi trebalo.“

Kušner, koji je oženjen ćerkom bivšeg predsjednika Donalda Trampa Ivankom Tramp, bio je Trampov savjetnik tokom njegove administracije.

U maju je Rojters, pozivajući se na dva izvora, izvijestio da je Kušner uputio pozive da podstakne donatore da prisustvuju akciji prikupljanja sredstava u Njujorku za Trampa, koji vodi kampanju za drugi mandat u Bijeloj kući.

 U to vrijeme, portparol Kušnera je rekao: „Džared podržava svog tasta i srećan je što povezuje mnoge ljude koji stupaju u kontakt sa njim u želji da pomognu u kampanji”.

Ostaje nejasno da li se Kušner, koji se udaljio iz politike kada je njegovom tastu prestao mandat 2021. godine, vraća na političku scenu.

U izjavi kojom se potvrđuje sporazum, preneo je Njujork tajms, Kušner je rekao: „Ekonomski napredak u Srbiji u protekloj deceniji bio je impresivan. Ovaj razvoj događaja će dodatno uzdići Beograd u vrhunsku međunarodnu destinaciju koja postaje“.

Ričard Grenel, bivši Trampov izaslanik za Balkan, za koga Tajms izvještava da se bori za ulogu državnog sekretara u drugoj Trampovoj administraciji, rekao je za novine u martu da sporazum nudi šansu da se „simbol prethodnog sukoba pretvori u most prijateljstva i obnove“, dodajući da to „simbolizuje ogroman napredak koji je učinjen u zacjeljivanju rana iz prošlosti“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR