20 °

max 28 ° / min 18 °

Petak

28.06.

28° / 18°

Subota

29.06.

32° / 19°

Nedjelja

30.06.

32° / 21°

Ponedjeljak

01.07.

32° / 23°

Utorak

02.07.

28° / 19°

Srijeda

03.07.

24° / 18°

Četvrtak

04.07.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grlić Radman: Za zemlje Zapadnog Balkana neće biti prečica za ulazak u EU

Region

Comments 1

Grlić Radman: Za zemlje Zapadnog Balkana neće biti prečica za ulazak u EU

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da Hrvatska podržava zemlje Zapadnog Balkana u pristupanju Evropskoj uniji (EU), ali pod uslovom da ispune kriterijume koje postavlja Brisel i da svoje spoljne politike usklade sa državama članicama EU.

"Evropska unija ostaje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali njihovo buduće članstvo i perspektiva zavisi od sopstvenih dostignuća, sprovođenja reformi i ispunjenja kriterijuma i mjerila. Kao što je Hrvatska to isto učinila prije više od 11 godina odradivši težak posao", rekao je Grlić Radman za TV Beč.

On se danas u sklopu inicijative „Prijatelji Zapadnog Balkana“ sastao u Austriji s ministrima spoljnih poslova BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

"Kada govorimo o nekim zemljama Zapadnog Balkana važno je reći da njihova spoljna politika mora biti 100 odsto usklađena, u cjelosti, sa evropskom zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom", rekao je Grlić Radman nakon sastanka u Austriji.

Crna Gora, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija i Albanija kandidati su za članstvo u EU. Grlić Radman kaže da žele da pomognu iskustvom državama Zapadnog Balakana.

"Želimo da im pomognemo svojim iskustvom i svojom ekspertizom. Važna je promocija regionalne bezbjednosti i dobrosusjedski odnosi. To je temelj", napomenuo je hrvatski ministar.

Rekao je da je "potrebno suočiti se s prošlošću" i "ne posezati za nekim temama koje mogu još više proširiti otvorene rane raspada bivše države (Jugoslavije)".

"Potrebno se okrenuti budućnosti i naravno riješiti otvorena pitanja, ali u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu sa vladavinom prava sadržanom u 23. i 24. poglavlju", izjavio je Grlić Radman.

Poručio je da za zemlje "Zapadnog Balkana" neće biti "prečica" i "političkih puteva", nego "pravnih" koje propisuje EU, prenose hrvatski mediji. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR