33 °

max 33 ° / min 20 °

Nedjelja

07.07.

33° / 20°

Ponedjeljak

08.07.

33° / 22°

Utorak

09.07.

36° / 23°

Srijeda

10.07.

37° / 24°

Četvrtak

11.07.

36° / 25°

Petak

12.07.

36° / 25°

Subota

13.07.

36° / 26°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto SPC nije obavijestila vjernike o patrijarhovoj posjeti američkoj ambasadi?

Izvor: twiter

Region

Comments 1

Zašto SPC nije obavijestila vjernike o patrijarhovoj posjeti američkoj ambasadi?

Patrijarh postao dio uže Vučićeve svite i jedan je od njegovih najvažnih političkih saradnika, koji ima zadatak da obezbijedi religioznu sankciju Vučićevom autoritarnom režimu lične vlasti.

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Na proslavi Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država, kod ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila, u ponedjeljak su bili pisutni političari sa obje strane – i vlasti i dela opozicije, ali i poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, što je izazvalo brojne reakcije na društvenim mrežama.

Mnogi su se pitali šta će on uopšte tu, imajući u vidu kakve stavove zastupa, dok su neki od njih primijetili da se SPC nije oglasila saopštenjem o patrijarhovom prisustvu kod američkog ambasadora, imajući u vidu da je Info služba SPC ažurna, te da građane redovno obavještava o svim aktivnostima patrijarha Porfirija.

Vjerski analitičar Vladimir Veljković za Danas navodi da je do sada Info služba SPC-a redovno bilježila susrete patrijarha i članova Sinoda sa raznim stranim diplomatskim predstavnicima, bilo da je riječ o licima koja su zvanično akreditovana u Republici Srbiji, od strane svojih vlada, ili da su u pitanju osobe koje su bile u raznim diplomatskim misijama posjete Srbiji.

„Doduše, informacije koje je Info služba SPC-a plasirala javnosti sa tih susreta su po pravilu uvijek bile šture i protokolarne i nisu donosile više obavještenja o sadržaju razgovora sa tih susreta, a i zašto bi, kada su nacionalistički i konfliktni stavovi Sinoda i Sabora SPC-a odavno i dobro poznati domaćoj i stranoj javnosti. I javno su ponovljeni nebrojeno puta proteklih decenija“, objašnjava Veljković.

 Ipak, dodaje da je u ovom slučaju izostala i štura informacija o posjeti patrijarha američkoj ambasadi stoga što ona ne ide u prilog sada već zvaničnom kursu etnofiletističke politike SPC-a, koja se odvija u znaku promocije Justina Popovića, „glavnog antizapadnog političkog ideologa SPC-a i saradnika srpskih fašista za vrijeme Drugog svjetskog rata i fašističke okupacije“.

„Njegova ikona je početkom godine bila uručena i ruskom diktatoru Vladimiru Putinu, tako da možemo reći da je Justin Popović postao simbol srpsko-ruskog zajedništva u borbi protiv EU, ljudskih prava i demokratije. Stoga SPC-u nije u neposrednom interesu da njihovi proruski simpatizeri vide da je patrijarh bio u američkoj ambasadi, a ako je moguće dobro bi bilo da se ta informacija nekako sakrije i od ruskih saveznika, mada ne verujem da su u tome zaista i uspjeli“, ističe Veljković.

Ukazuje da je patrijarh postao dio uže Vučićeve svite i jedan je od njegovih najvažnih političkih saradnika, koji ima zadatak da obezbijedi religioznu sankciju Vučićevom autoritarnom režimu lične vlasti.

„U tom smislu je njemu bilo mjesto u američkoj ambasadi pored Vučića. A da li je to u skladu sa patrijarhovim antizapadnim stavovima, rekao bih da jeste. Naime, posjeta američkoj ambasadi upravo dodatno utvrđuje patrijarha u uvjerenju da ga i amerikanci prihvataju kao srpskog duhovnog vođu ili kao nekog ko je, za sada, blaža varijanta iranskih ajatolaha“, zaključuje Veljković.

Miroslav Parović iz Narodnog slobodarskog pokreta navodi da se, nažalost, SPC sve više ponaša kao populistička stranka umesto kao najozbiljnija organizacija koju ovaj narod ima.

„Apsolutno nije sporno da patrijarh odlazi na obeležavanje Dana nezavisnosti SAD jer naša crkva ima eparhije i episkope koji su u SAD veoma uvaženi. Takođe, stotine hiljada Srba živi u Americi i istorijski gledano su tamo ostavili neizbrisiv trag, a što bi sve trebalo da bude razlog za neke buduće odnose dvije zemlje i dva naroda“, ukazuje Parović.

Zbog toga, ne razumije zašto se SPC nije oglasila, osim već navedenog nepotrebnog političkog populizma.

„Ono što je za mene bilo problematično je činjenica da je na dan prijema u ambasadi SAD bio početak Apostolskog posta i da protokol to nije konstatovao pa smo tako dobili scenu u kojoj patrijarh nazdravlja sa čašom vina. Doduše, ambasador Hil je rekao da je u pitanju vino iz Srbije tako da je možda iz vinarije „Šapat“ koju vole i Vučić i Dodik, ali i patrijarh i pojedini strani ambasadori“, ističe Parović.

Prijemu u ambasadi SAD u Beogradu prisustvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, brojni članovi Vlade, poput ministara Marka Đurića, Dejana Ristića, Usamea Zukorlića, Siniše Malog, ministarki Dubravke Đedović Handanović, Tatjane Macure, ali i bivša ministarka Zorana Mihajlović. Takođe, prisutna je bila i predsjednica Vlade AP Vojvodine Maja Gojković, kao i direktor BIA Vladimir Orlić.

Hil je dočekao i predsjednika SPO Vuka Draškovića, osnivača LSV Nenada Čanka, kao i predsjednika opozicionog Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića i kandidata za gradonačelnika Niša ove stranke Đorđa Stankovića, kao i druge brojne javne ličnosti.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

nenad_mne

Ma otišao je da im sve skreše u brk i da im razvali prijem!? Koja su srpske starješine ništa roba, a narod ka bravi, vjeruju kako se oni deru na strane diplomate!