21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Berlin potvrdio: Šolc u petak u Srbiji, potpisuje se Memorandum o kritičnim sirovinama

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Berlin potvrdio: Šolc u petak u Srbiji, potpisuje se Memorandum o kritičnim sirovinama

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Njemački kancelar Olaf Šolc posjetiće Srbiju u petak, 19. jula, gdje će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim će učestvovati na Samitu o kritičnim sirovinama, potvđeno je iz Šolcovog kabineta. U okviru samita će, kako se navodi, biti potpisan i Memorandum o razumijevanju između Srbije i EU o održavim sirovinama.

Šolc će se u petak ujutru u Beogradu sastati sa Vučićem, a obojica će zatim učestvovati na Samitu o kritičnim sirovinama, objavljeno je na zvaničnom sajtu njemačkog kancelara.

U okviru samita će, kako se dodaje, biti potpisan je memorandum o razumijevanju između Srbije i Evropske komisije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Time su potvrđena saznanja N1 da u petak u Srbiju dolaze Šolc i potpredsjednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič koji će u ime Unije potpisati Memorandum sa Srbijom.

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević ranije danas nije želio ni da potvrdi, ni da demantuje predstojeću posjetu visokih evropskih zvaničnika.

Naglasio je, međutim, da „ako u petak u Beograd dođu njemački kancelar Olaf Šolc i predstavnici EK za energetiku“, sa njima razgovarati o iskopavanju litijuma u Srbiji.

Novinar FAZ Mihael Martens juče je objavio na društvenoj mreži X da je tema litijum za njemačku automobilsku industriju.

Prije nekoliko mjeseci evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič uzburkao je javnost u Srbiji izjavom da se uklanjaju posljednje pravne prepreke za trgovinsko partnerstvo EU-Srbija“ u vezi sa litijumom odnosno drugim kritičnim sirovinama, što je izazvalo nedoumicu po više osnova.

Na pitanje o kojim preprekama se radi, nije naveden precizan odgovor, već je pomenuto potpisivanje pisma o namjerama, što je urađeno 22. septembra 2023. godine – o strateškom partnerstvu između EU i Srbije o kritičnim sirovinama i baterijama, što je po Evropskoj komisiji “predstavljalo važan korak ka stvaranju održivog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Srbiji”.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR