16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Šolc dolazi u Srbiju zbog litijuma“: Potvrdio portparol njemačke Vlade

Izvor: Arhiva

Region

Comments 1

„Šolc dolazi u Srbiju zbog litijuma“: Potvrdio portparol njemačke Vlade

Izvor: radio slobodna evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Njemački kancelar Olaf Šolc otputovaće u petak, 19. jula, u Beograd na razgovore sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je u srijedu, 17. jula, portparol njemačke vlade Štefen Hebeštrajt (Steffen Hebestreit), navodeći ključne sirovine kao važnu temu putovanja, prenosi Rojters.

Šolc će zajedno sa potpredsjednikom Evropske komisije Marošem Šefčovićem prisustvovati samitu o sirovinama, tokom kojeg će Srbija potpisati memorandum o razumijevanju sa Evropskom unijom o strateškom partnerstvu u vezi sa održivim sirovinama, lancima snabdijevanja baterijama i električnim automobilima.

"Pozadina ovoga je projekat održivog iskopavanja litijuma u Srbiji. Sve u svemu, radi se o daljem razvoju evropske agende o sirovinama i smanjenju rizika u njihovoj eksploataciji", rekao je Hebeštrajt na redovnoj vladinoj konferenciji za novinare u Berlinu.

On je dodao da će Vlada Srbije i nekoliko kompanija potpisati pismo o namjerama u vezi sa projektom iskopavanja litijuma.

Memorandum će sadržati „posvećenost visokim standardima životne sredine i održivosti“, rekao je Hebestrejt novinarima u Berlinu. On je naveo da je Vlada Srbije odgovorila na kritike iz regiona i ocijenio da je „dobro i važno“ što sada postoje viši standardi za projekat.

Do posjete će doći nakon što je Vlada Srbije vratila licencu kompaniji Rio Tinto za razvoj najvećeg evropskog rudnika litijuma u potencijalnom podsticaju za industriju električnih vozila na kontinentu.

Ako zaživi, projekat Jadar vrijedan 2,4 milijarde dolara u zapadnoj Srbiji mogao bi da pokrije 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom, prenosi Rojters.

Rio Tinto je saopštio da ovo područje ima jednu od najvećih evropskih rezervi litijuma i da bi moglo da proizvede 58.000 tona godišnje, dovoljno za 1,1 milion električnih vozila, prenosi AFP.

Međutim, aktivisti za zaštitu životne sredine i opozicione stranke u Srbiji se protive ovom projektu.

RSE nezvanično saznaje da je u planu bilo da na skupu u Beogradu učestvuje i predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Međutim, kako navode izvori RSE, ona nije mogla da potvrdi učešće jer čeka potvrdu njenog rezibora u Evropskom parlamentu o čemu će se glasati 18. jula, dan prije održavanja samita o sirovinama u Beogradu.

Njemačka, najveći proizvođač automobila u Evropi, nastoji da obezbijedi litijum za svoje proizvođače električnih vozila dok se Evropska unija bori da smanji svoju zavisnost od uvoza iz Kine, podsjeća AP.

Kina trenutno dominira u lancu snabdijevanja litijum-jonskim baterijama.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je 17. jula da, ukoliko u petak u Beograd dođu njemački kancelar Olaf Šolc i predstavnici Evropske komisije za energetiku, sa njima će se razgovarati o iskopavanju litijuma u Srbiji.

"Da bi se dalje razgovaralo o litijuma naš uslov je da nema rudarenja bez podizanja fabrika i inustrijalizacije u tom kraju gdje bi bio rudnik, jer je to velika razvojna šansa", rekao je Vučević.

Vlada Srbije vratila je 16. jula na snagu Uredbu o utvrđivanju prostornog plana za realizaciju projekta Jadar koji podrazumijeva eksploataciju jadarita na zapadu Srbije.

Vučić je nagovijestio da bi Srbija mogla da počne da iskopava litijum 2028. godine.

AP navodi da će Šolc će biti rijedak lider EU koji će posjetiti Beograd jer su zapadni zvaničnici u poslednje vrijeme uglavnom izbjegavali Vučića "zbog bliskih odnosa sa Kinom i Rusijom uprkos ratu u Ukrajini, sve većeg gušenju nezavisnih medija, optužbi za namještene izbore i prikrivenih vojnih prijetnji protiv susjednih država".

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan PV

Neće Vučić htjeti da se sastane sa Solcom jer je on pokrenuo inicijativu o genocidu u Srebrenici! Nije nida bog da će izdati Srbe, nije Vučić takav. Zakleo se na saboru srba.