16 °

max 21 ° / min 16 °

Petak

18.10.

21° / 16°

Subota

19.10.

21° / 16°

Nedjelja

20.10.

21° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 14°

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radnici u Hrvatskoj imaju najdužu radnu sedmicu u EU

Region

Comments 0

Radnici u Hrvatskoj imaju najdužu radnu sedmicu u EU

Autor: Antena M

  • Viber

Podaci Evropske fondacije za poboljšanje životnih i radnih uslova (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najdužu radnu sedmicu, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojeg je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), prenosi Hina.

“U Zakonu o radu navodi se kako se punim radnim vremenom smatra 40 sati sedmično, osim ako se ne ugovori drugačije. Ta mogućnost drugačijeg ugovaranja, koja u principu ide u korist radnika jer na taj način zadržavaju isti nivo plate, premalo se koristi”, rekla je Hini izvršna sekretarka za radno pravo i tržište rada SSSH Sunčica Brnardić.

Ona ističe kako se u Hrvatskoj bilježi snažan rast plata i produktivnosti, no to ne prati i povećanje konkurentnosti u poboljšanju uslova rada, u čemu još uvijek ova država jako zaostaje za drugim članicama EU.

Skraćivanje prosječne radne sedmice u drugim državama EU u pravilu se, ističe Brnardić, odvija kroz granske kolektivne ugovore gdje se prepoznaju mogućnosti i specifičnosti u pojedinim djelatnostima.

“Zanimljiv primjer je Francuska koja je još 1998. Zakonom skratila radnu nedjelju na 35 sati, što je podstaklo udruženja poslodavaca i sindikate na kolektivno pregovaranje o tom, ali i drugim pitanjima. Budući da je zbog direktiva Evropske unije, ali i uopšteno zbog uređivanja tržišta rada u Hrvatskoj potrebno podstaknuti kolektivno pregovaranje, bilo bi zanimljivo razmisliti o takvoj inicijativi”, naglašava ona.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR