21 °

max 23 ° / min 15 °

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Građani Srbije sa protesta poručuju "ne želimo da se kopa litijum u zemlji za koju su krvarili naši preci“, TV sa nacionalnom frekvencijom ne izvještavaju

Region

Comments 0

Građani Srbije sa protesta poručuju "ne želimo da se kopa litijum u zemlji za koju su krvarili naši preci“, TV sa nacionalnom frekvencijom ne izvještavaju

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

U više gradova u Srbiji - Šapcu, Aranđelovcu, Ljigu i Kraljevu održani su protesti protiv iskopavanja litijuma. U Požegi, u prisustvu nekoliko stotina ljudi, koji su se okupili na trgu Slobode, okupljenima su se obratili stanovnici sela Dobrinja, koje je jedno od brojnih mjesta u Srbiji u kom je otkriveno nalazište litijuma.

„Ne želimo da se kopa litijum u zemlji za koju su krvarili naši preci“, poručeno je s protesta u Požegi.

Radojle Bukvić, jedan od govornika na protestu, rekao je okupljenima da je vlast mogla da poništi odluke o iskopavanju i eksploataciji litijuma u Srbiji – da je to željela, prenosi Nova.rs.

„Predsjednik Srbije nam je poručio da će pobijediti na referendumu ako ga bude. Čovječe, koga ćeš da pobijediš? Sopstveni narod“, pitao je Bukvić.

Protest su organizovale opozicione odborničke grupe – koalicija NADA, Požega protiv nasilja i Inicijativa za Požegu.

TV s nacionalnom frekvencijom „slijepe“ za proteste zbog litijuma: Građani u prevozu saznaju više nego na javnom servisu

Kako prenosi N1, pošto se bave hajkom na novinare, televizije sa nacionalniom frekvencijom ne stižu da izvijeste o građanskim protestima zbog litijuma. Čak iako ste vjerni javnom servisu Srbije - pripadate većini koja pojma nema da su ikakvi protesti u toku.

Na pitanje N1 da li su na nekoj nacionalnoj televiziji mogli da čuju nešto o protestima u Kraljevu, Kraljevčani odgovaraju:

– Ne.

– Ne, nisam ja čuo za to, ne znam.

„Ovo što mi nazivamo javnim servisom, bar kada je riječ o informativnim sadržajima, boluje od nečega što ja zovem prokletstvo informativne sekunde. To znači da je ta informativna sekunda tako spakovana da ne našteti ili ne nasjekira vlast“, kaže Đorđe Vlajić, urednik u agenciji Fonet.

Razloga za sjekiraciju vlast nema jer se protesti protiv iskopavanja litijuma koji su se istog dana održali u Šapcu, Aranđelovcu, Ljigu i Kraljevu za RTS nisu ni desili.

„To nisu protesti koji se smiju zanemariti ili prenebreći. To jeste vijest. To jeste razlog da se profesionalno o tome izvijesti javnost. Međutim, to se ne događa“, navodi Vlajić.

A onda se sjutradan, vjerovali ili ne, ipak dogodilo. U trećem Dnevniku u 23 sata, RTS je izvijestio o protestima u Kosjeriću i Mladenovcu. Autor te vijesti primijetio je suštinu.

„Okupljeni na protestu blokirali su centralne ulice i zaustavili saobraćaj“, navela je voditeljka.

„RTS čkilji na jedno oko“

„Mislim da građani ne plaćaju povećanu pretplatu da bi imali poluslijepi javni servis. Moto RTS-a bi bio u dolini slijpih jednooki čovjek je Bog. RTS je neki poluslijepi koji pusti neku informaciju građanima, za razliku od ostalih nacionalnih frekvencija, gdje prednjače koji daju totalno iskrivljenu sliku“, kaže Savo Manojlović, lider Kreni-promeni.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR