21 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rekonstruišu vilu za Porfirija na Dedinju, SPC izdvaja više od pola miliona eura, samo će garaža imati 200 kvadrata

Region

Comments 5

Rekonstruišu vilu za Porfirija na Dedinju, SPC izdvaja više od pola miliona eura, samo će garaža imati 200 kvadrata

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon 12 godina od posljednjih velikih radova, kreće se u rekonstrukciju vile na Dedinju u kojoj živi patrijarh Srpske pravoslavne crkve, piše Nova rs. Riječ je zapravo o obnovi i dogradnji luksuznog objekta, koji služi kao rezidencija čelnog čovjeka SPC. Građevinska dozvola je već izdata, a vrijednost radova procjenjuje se na 75,4 miliona dinara ili oko 650.000 eura.

Srpska pravoslavna crkva rekonstruiše svoje objekte širom Srbije, zida luksuzne stambene zgrade po Beogradu, a uskoro kreće i u obnovu zdanja na Dedinju koji je namijenjen za boravak patrijarha Porfirija.

Riječ je o vili u Užičkoj ulici, koja je decenijama bila oronula i napuštena, sve do 2012. kada se krenulo u njenu rekonstruciju.

Dvanaest godina kasnije ponovo se kreće u obnovu, a sudeći prema građevinskoj dozvoli, objekat će biti proširen.

Kako se navodi u dokumentaciji u koju su imali uvid, SPC-u je odobreno izvođenje radova na dogradnji i rekonstrukciji postojećeg objekta. Radovima se, kako piše, formira “slobodnostojeći stambeni objekat ukupne površine od 874 kvadrata, od čega nadzemna površina iznosi 716 kvadratni metar”. U građevinskoj dozvoli dalje piše da će biti izgrađen pomoćni objekat u suterenu, odnosno garaža od 188 m2, te da će biti ukupno osam parking mjesta.

Sudeći po zvaničnim podacima iz Katastra nepokretnosti, postojeća vila ima 676 kvadrata korisne površine, a zemljište na kom se nalazi 2.940 kvadratnih metara.

Rezidencija srpskog patrijarha nalazi se u neposrednoj blizini američke ambasade, u elitnom dijelu Beograda.

Kako su mediji pisali, izgrađena je tridesetih godina prošlog vijeka, a poslije Drugog svjetskog rata to zdanje oduzele su vlasti. Neko vrijeme tu je stanovao hrvatski i jugoslovenski političar Andrija Hebrang, a od poglavara SPC tu su živjeli patrijarsi Gavrilo (Dožić), Vikentije (Prodanov) i German (Đorić).

Decenijama je sadašnja rezidencija Porfirija bila zapuštena, a navodno je ideju o obnovi dao patrijarh Pavle. Mediji su pisali da ju je posjetio nekoliko puta, ali da nikada nije živio u Užičkoj, iako je u vrijeme kada je on bio na čelu SPC to zdanje promijenilo namjenu.

Srpska pravoslavna crkva je inače ušla u ozbiljan biznis sa stanogradnjom. Prvo je sazidala luksuzno stambeno – poslovni objekat na Novom Beogradum a nedavno je završen kompleks u strogom centru grada.

Riječ je o zgradama koje sa Crkvom zidaju još dvije privatne firme “Krug” i “Tupanjac – Dedić investicije”, kao i osam fizičkih lica. Taj kompleks, prema dokumentaciji, ima 107 stambenih jedinica, 11 poslovnih, kao i tri podzemne etaže sa 148 parking mjesta, a ukupna bruto površina iznosi 23.889 kvadrata.

U toku su radovi i na stambenom objektu na Senjaku, koji će imati samo šest stanova. Naime, riječ je o “slobodnostojećem stambenom objektu” u Drinićkoj ulici, u kojoj je kvadrat prošle godine dostigao maksimalnu cenu od oko 13.000 eura i bio najskuplji u Beogradu.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Mita

Pa jeli to ta vjera i propovjed kojom propovijedaju da se treba uzdrzavati od materijalnog i luksuznog zivota i da treba zivjeti skromno da je dovoljna jedna klasika,jedan krevet,jedan tanjir pa stace onda vila ovom svetom covjeku,da da primjer tome jeli

Karlo

Osnovna vrlina u Pravoslavlju je SKROMNOST ! Taj unijata je sve , osim toga.

Tara

@Zoran na popove -pedofile i njihovu djecu..