25 °

max 25 ° / min 14 °

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić sa predsjednicom Sjeverne Makedonije obišao manastir Prohor Pčinjski; Ovo mjesto simbolizuje sponu između Srbije i Sjeverne Makedonije

Izvor: Instagram

Region

Comments 0

Vučić sa predsjednicom Sjeverne Makedonije obišao manastir Prohor Pčinjski; Ovo mjesto simbolizuje sponu između Srbije i Sjeverne Makedonije

Izvor: radio slobodna evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova podvukli su da dvije zemlje imaju dobre odnose.

Oni su obišli manastir Prohor Pčinjski na jugu Srbije, gdje je Siljanovska Davkova položila vijenac povodom obilježavanja Ilindena - Dana Republike Sjeverne Makedonije.

Vučić je izjavio da je siguran da će Srbija i Sjeverna Makedonija, uz međusobno poštovanje, razvijati najbliže moguće odnose i zajedno raditi na konkretnim projektima.

On je naveo da je trgovinska razmena dvije zemlje 1,75 milijardi.

"Možemo mnogo toga zajednički da uradimo i da se uzajamno podržavamo ne samo kroz inicijativu Otvoreni Balkan, već i u svim međunarodnim forumima, institucijama i organizacijama", rekao je Vučić.

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija pokrenule su regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan 2019. godine sa idejom da unaprijede slobodan protok ljudi, roba i usluga na Zapadnom Balkanu.

Vučić je na Instagramu naveo da ova posjeta predstavlja odličnu priliku za jačanje partnerstva i afirmaciju zajedničkih vrijednosti Srbije i Sjeverne Makedonije u cilju napretka i razvoja cijelog regiona.

"Manastir Sveti Prohor Pčinjski je najbolje mjesto za ovaj susret, jer simbolizuje sponu između Srbije i Sjeverne Makedonije, ukorijenjenu u zajedničkoj tradiciji, kulturi i izazovnim istorijskim okolnostima koje su oblikovale identitete naših naroda", naveo je Vučić.

Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je, tokom ove radne posjete, da su odnosi Skoplja i Beograda tradicionalno dobri.

"Naše probleme treba da rješavamo sami i da ne dozvoljavamo da se našim problemima bave neki drugi za zelenim stolovima", rekla je.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za medije zahvalila na pomoći Srbije u gašenju požara u Sjevernoj Makedoniji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR