23 °

max 23 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pravoslavni sveštenik SPC poklonio se usred Knina: "Vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima"

Izvor: Cropix

Region

Comments 10

Pravoslavni sveštenik SPC poklonio se usred Knina: "Vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima"

Izvor: Slobodna Dalmacija/Jutarnji list

Autor: Antena M

  • Viber

U Kninu je danas, tradicionalno, obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, povodom 29 godina od okončanja "vojno-redarstvene" operacije "Oluja", kojom je skoro četvrtina teritorije Hrvatske oslobođena i stavljena pod kontrolu centralne vlasti. 

Nakon službenog dijela i postavljanja vijenaca, na središnjem kninskom trgu počast hrvatskim braniteljima nastavili su odavati i njihovi saborci iz raznih jedinica i civilnih udruženja.

Među njima vijenac su postavili i svijeće zapalili izaslanici Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere iz Karlovca, te pravoslavni đakon.

- Kao dijete "Oluje", prvi put sam ovdje u Kninu. Povratnik sam u domovinu, a rodom sam iz Like.

Zazvao bih vječni spomen i carstvo nebesko svim hrvatskim braniteljima koji su stradali za slobodu domovine, kao i vječni spomen i carstvo nebesko svim civilnim žrtvama, srpskim i hrvatskim, tokom bratoubilačkog rata 1991.- 1995. godine.

Prvi sam koji je ovdje ispred Srpske pravoslavne crkve. Nemam blagoslov da u ime Crkve predstavljam, ali dolazim u svoje ime i jesam dio Srpske pravoslavne crkve - kazao je za Slobodnu Dalmaciju đakon Ilija Čalina, rodom iz Like, koji sada živi u Zagrebu.

- Emotivno je ovo sve za mene. U vrijeme "Oluje" bio sam dijete, rođen sam 1985. godine u Ogulinu, a živio sam u Lici. Poštujem domovinu i moramo pružiti ruku. Moramo poštovati branitelje i to je to! Da se više nikad ne ponovi. Živjela Hrvatska! - poručio je đakon Ilija.

Svoj dolazak pojasnio je i Ivica Jonjić iz Karlovca, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja pravoslavne vjere:

- Bio sam dobrovoljac sa 460 dana u borbenom sektoru. Znate li da je 12.500 pravoslavaca branilo Hrvatsku?

Dio kao Srbi, uz druge narodnosti pravoslavne vjere. Svi smo se u rovovima borili zajedno. Bilo je i Srba koji su došli u Hrvatsku boriti se, posebno na karlovačkom bojištu, na Turnju."

Pokušavamo ne zaboraviti tu malu grupu ljudi pravoslavaca koji su se borili za ovu državu i dali život! To je naša poruka - ne zaboraviti ni njih! Trebamo pružiti ruku, piše Slobodna Dalmacija u tekstu koji su prenijeli broj ni portali u Regionu.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Barbarosa

@Eagle stone Potpuno ste u pravu. Domovina , koja se brani, se mora poštovati i braniti.

Eagle stone

Ovo nikad nećemo čuti od velikosrBa u Crnoj Gori a još manje popova crkve Srbije - POŠTUJEM DOMOVINU. Oni poštuju domovinu Srbiju i ujedno rade na uništenju Crne Gore za korist Srbije. Gest ovoga popa je jedini put pomirenja medju gradjanima drugačijih nacionalnosti - POŠTUJEM DOMOVINU...

Sve vi cvjetalo

Izbacicete iz Sekte. Ili si i ti po rokerskom poslu u Hrvatskoj.