18 °

max 24 ° / min 16 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpska ministarka Đurđević Stamenkovski se „kiti“ fakultetom koji nije ni završila

Region

Comments 2

Srpska ministarka Đurđević Stamenkovski se „kiti“ fakultetom koji nije ni završila

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber


Da li i koju fakultetsku diplomu ima ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski? Novinari CINS-a otkrili su da ministarka nema završen Fakultet političkih nauka u Beogradu, ali je problem što Ruski institut za dijasporu i integracije, koji je u međuvremenu završila, u stvari nema osnovne studije.

 Dok je bila u opoziciji, nazivali su je „Milica lažljivica“. Postaje li ta poruka, sada kada je dio vlasti realnost? Jer u njenoj zvaničnoj biografiji na sajtu Vlade Srbije i dalje stoji da je ministarka završila Fakultet političkih nauka, gdje je status studenta izgubila 2020. godine.

Ne pominje Đurđević Stamenkovski u zvaničnoj biografiji Ruski institut za dijasporu i integracije, koji je navodno završila ove godine. Problem je što to nije visokoškolska ustanova, već tink tenk organizacija, čiji eksperti rade analize i izvještaje za ruske državne institucije. Pored odjeljenja koja se bave recimo Ukrajinom, Bjelorusijom, Kavkazom, imaju i ono zaduženo za odnose sa sunarodnicima na Balkanu.

„On ni na koji način nije akreditovan kao što bi bio akreditovan univerzitet da uopšte sprovodi obrazovanje na nivou osnovnih studija, na nivou, master studija, doktorskih studija. Pruža dopunske kurseve ljudima koji već imaju određeno zvanje“, kaže politikolog Aleksandar Đokić.

Jednu takvu obuku, specijalnost politikologija, prošla je upravo aktuelna ministarka. Program na ruskom jeziku trajao je 260 akademskih sati.

 “Budući da je to privatno i da je, da kažemo prodržavni tink tenk po nekoj ideološkoj liniji pretpostavljam da neko odavde koji je povezan isto sa državnim strukturama može da dobije jedan takav sertifikat. Čemu mu služi, za šta će mu“, navodi Đokić.

Nije Milica Đurđević Stemenkovski prva funkcionerka čije se akademsko obrazovanje dovodi u pitanje, sporne su bile i diplome Tomislava Nikolića i Nebojše Stefanovića, kao i doktorati Siniše Malog, Aleksandra Šapića, Jorgovanke Tabaković.

„Mislim da je stvar prilično jasna, ministarka se lažno predstavljala. Ovo je sada zaista u domenu moralne odgovornosti i ne treba očekivati nikakav epilog koji je objašnjavanje, pozivanje na nekakve dokumente, ovdje je jedini izlaz koji ja vidim ostavka ministarke“, kaže bivši ministar prosvjete Srđan Verbić.

Kazao je da ministarka za brigu o porodici i demografiju ne odgovara na njihove poruke, a ne oglašava se ni predsjednik Vlade Miloš Vučević.

„Mi zaista svesno ostavljamo tu rupu da oni koji dolaze na mjesto ministra mogu da imaju samo one kvalitete koji su potrebni za politički angažman a ne moraju da imaju nikakvu stručnost, ne moraju da dokazuju svoje kompetencije“, kaže Verbić.

Jasno je kome je ovaj institut blizak, vodi ga Konstantin Zatulin, član Putinove Jedinstvene Rusije. Koji je zbog svojih izjava u Ukrajini nepoželjan od 2006. godine, a u međuvremenu se našao i na udaru američkih i britanskih sankcija. U Kijevu persona non grata, u Beograd često dolazi, Zatulin je bio na sahrani Slobodana Miloševića, gostovao na konferencijama radikala dok je njihov lider Vojislav Šešelj bio u Hagu.

Veze sa Srbijom ojačane su osnivanjem partnerskog Ruskog balkanskog centra 2021. ali je ta saradnja od početka rata u Ukrajini slaba, zbog finansijskih problema.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ivan

a ovi aporteri iz severnih opstina oce li sad gore???