Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kurti: Kosovo je normalna država i njeni mostovi treba da budu otvoreni

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Kurti: Kosovo je normalna država i njeni mostovi treba da budu otvoreni

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber


Najava otvaranja mosta na Ibru koji već neko vrijeme dijeli Južnu i Sjevernu Mitrovicu, ali i Srbe i Albance, podstakla je niz kritika.

"Najavljeno otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici nije upereno ni protiv koga, posebno ne protiv partnera Kosova", rekao je premijer Kosova Albin Kurti, govoreći o mostu koji koji dijeli Južnu i Sjevernu Mitrovicu, ali i Srbe i Albance.

U posljednje dvije decenije taj je most postao simbol ne samo podjele, već i sukoba srpskog i albanskog stanovništva. Briselski sporazum o slobodi kretanja predviđa otvaranje mosta za saobraćaj. Odluku o tome prije godinu je donijela Skupština opštine Mitrovica, ali barikade su i dalje na mostu. Otvaranju mosta sada se protive politički predstavnici Srba, predstavnici Evropske unije, zemlje Kvinte i KFOR, smatrajući taj most idalje rizičnom zonom.

“Kosovo je normalna država i njeni mostovi treba da budu otvoreni”, rekao je Kurti na sjednici Vlade Kosova u srijedu.

On je kazao da otvaranje mosta koji dijeli sjeverni od južnog dijela Mitrovice smatra “poštenim, neophodnim i korisnim korakom za sve”.

“Pozdravili smo preliminarne izvještaje o procjeni stabilnosti mosta koje smo jučer odmah podijelili sa komandantom KFOR-a u duhu konsultacija i kontinuirane koordinacije koju imamo”, rekao je Kurti, prenosi Beta.

Najavio je da će nastaviti konsultacije i koordinaciju sa partnerima Kosova u vezi otvaranja mosta preko Ibra.

“Vlada Kosova i ja, kao premijer, duboko vjerujemo da su sloboda kretanja i vladavina prava s jedne strane, i mir i bezbjednost sa druge strane, mogući zajedno i pravi put za našu zemlju, društvo i državu. Nastavit ćemo konsultacije i koordinaciju sa našim partnerima”, rekao je Kurti.

Bez obzira na najave otvaranja mosta, ni Kurti ni ostali zvaničnici Kosova nisu pominjali datum kada bi se to moglo dogoditi.

U okviru “sveobuhvatne kampanje o koristi i ciljevima” otvaranja mosta, pokrenuti su i razgovori sa građanima i udruženjima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR