24 °

max 24 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 14°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

19° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraživanje osam srpskih naučnika i akademika: Izgradnja rudnika litijuma i bora u dolini Jadra degradirala bi životne aktivnosti oko 20.000 žitelja

Izvor: Pixabay

Region

Comments 12

Istraživanje osam srpskih naučnika i akademika: Izgradnja rudnika litijuma i bora u dolini Jadra degradirala bi životne aktivnosti oko 20.000 žitelja

Izvor: Danas.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Izgradnja rudnika litijuma i bora i pogona za njihovu preradu u dolini Jadra uništila bi ili degradirala životne aktivnosti oko 20.000 žitelja tog kraja, navodi se u nedavnom istraživanju osam srpskih naučnika i akademika, koje prenosi naučni žurnal Sajentifik riports (Sientific reports).
 
U tom naučnom radu ističe se da rudarska kompanija Rio Tinto planira da otvori rudnik i postrojenja za preradu usred regiona sa plodnim zemljištem, koje je okruženo naseljima ispod čije površine se nalazi najveće nalazište pitke vode u Zapadnoj Srbiji.

Srpski naučnici, od kojih neki rade na beogradskom, a neki na američkim univerzitetima, naglašavaju da bi u slučaju izgradnje rudnika otpadni materijal sa štetnim hemikalijama bio odlagan na području između dvije rijeke koje se izlivaju i redovno plave ovo područje svakih nekoliko godina.

Uz naznaku da bi rudnik litijuma u Srbiji bio prvi takve vrste u svijetu, lociran na plodnom i naseljenom području, tvrdi se da bi eksploatacija prouzrokovala veliku štetu, jer podrazumijeva upotrebu koncentrisanih mineralnih kisjelina, a prije svega koncentrisane sumporne kisjeline.

Enormne količine vode morale bi da se upotrebe za proizvodnju litijum karbonata, a kao rezultat tog procesa dobile bi se ogromne količine zagađene vode koja bi predstavljala permanentnu opasnost od zagađenja i površinskog zemljišta i podzemnih voda.

Istraživanje su potpisali Dragana Đorđević, Jovan M. Tadić, Branimir Grgur, Ratko Ristić, Sanja Sakan, Jelena Brezjanović, akademik Bogdan Šolaja i nedavno preminuli akademik Vladimir Stevanović.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Jelena

Ne mora da se bude naucnik da bi se znalo da bi rudnik bio poguban, dovoljno je imati zdrav razum. Srtadalo bi pola Srbije, ne samo dolina Jadra, a drugu polovinu Srbije bi dovrsio ZiDjin, Dandee I ostale agresivne rudarske kompanije u nasoj zemlji, ciji se prisustvo vesto krije.

cercil

bas njih briga, oni nece ziveti ovde.

Branislav

@Manipulant . Sam si sebe nazvao pravim imenom. Samo salata reci ,mrznja ,bez razmisljanja