26 °

max 26 ° / min 17 °

Petak

27.09.

26° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Službenik Vlade SAD-a o posjeti direktora CIA-e Sarajevu: Razgovaralo se o Dodikovom secesionizmu

Izvor: Radio slobodna Evropa

Region

Comments 1

Službenik Vlade SAD-a o posjeti direktora CIA-e Sarajevu: Razgovaralo se o Dodikovom secesionizmu

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Razlog posjete direktora CIA-e Vilijam Bernsa Sarajevu jeste razgovor, između ostalog, i o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici i djelovanju predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika i Vlade RS-a, rekao je za Radio Slobodna Evropa zvaničnik Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

"Održani su sastanci s kolegama iz obavještajne zajednice, članovima Predsjedništva i ministrom vanjskih poslova. Razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa, što uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne o Hercegovine", rečeno je iz Vlade SAD-a o posjeti direktora CIA-e.

Direktor CIA-e Vilijam Berns stigao je u Sarajevo u utorak, 20. augusta, gdje se sreo s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Almirom Džuvom.

Džuvo je za RSE rekao da je "riječ o posjeti koja je dogovorena ranije, kao i da je Berns iskazao podršku u suradnji agencija, ali i državi BiH".

Radio Slobodna Evropa iz više izvora saznaje da je sastanku u Predsjedništvu BiH prisustvovala i Željka Cvijanović, koja je na američkoj listi sankcioniranih osoba, zbog prijetnji Dejtonskom mirovnom sporazumu, integritetu i suverenitetu BiH, kao i njen stranački šef Milorad Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković je za RSE rekao da posjeta "jednog od ključnih ljudi američke administracije pokazuje posvećenost SAD-a, kao i da je BiH u samom vrhu prioriteta američke vanjske politike što je za BiH vrlo važno".

"Na sastanku smo dobili još jednom potvrdu pune podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i osudu secesionističkih poruka i poteza.

Neke dijelove ne mogu komentarisati jer su zatvoreni za javnost, ali poslana je univerzalna poruka. Poruke američke administracije su vrlo jasne i sam dolazak, prije svega, simbolizuje i dokazuje da je naš vanjskopolitički partner i dalje čvrsto uz BiH", rekao je Konaković.

Nekadašnji diplomata i bivši ambasador u Rusiji, Berns je centralna figura u administracije američkog predsjednika Džozefa Bajdena, jer je i član Predsjedničkog kabineta Bijele kuće.

Na poziciju direktora Centralne obavještajne agencije SAD-a imenovao ga je predsjednik Bajden u januaru 2021. godine.

Berns je položio zakletvu kao direktor CIA-e u martu 2021., čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao dužnost direktora. Predsjednik Bajden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023.

Direktor Berns je služio šest predsjednika i administracija (obje stranke) tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obavještajnim službama. On je tek drugi diplomata u historiji koji je postao zamjenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Jordanu.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu LaSalle, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Oxford.

Bivši direktor CIA-e Džon Brenan posljednji put je posjetio Sarajevo 2016. godine.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

SARAJEVO

Službene reakcije su užasno šture i beskrvne. Direktor CIA -e nije političar koji jalovo obilazi region i zarađuje platu.Ovakva posjeta ima za cilj direktno upoznavanje zainteresovanih o mjerama koje obavještajna zajednica provodi ali i o saznanjima koje ima.U svakom slučaju-ozbiljno.