26 °

max 26 ° / min 17 °

Petak

27.09.

26° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

18° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opozicija u Srbiji: Vlast hapšenjima pokušava da zastraši kritičare projekta "Jadar"

Izvor: EPA/EFE

Region

Comments 0

Opozicija u Srbiji: Vlast hapšenjima pokušava da zastraši kritičare projekta "Jadar"

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Iz poslaničke grupe Srbija centar (SRCE) ocijenili su da je hapšenje člana opštinskog odbora ove opozicione partije pun nepravilnosti i dodali da je hapšenje građana tipično zastrašivanje onih koji se suprotstavljaju projektu "Jadar".

Zamjenik šefa poslaničke grupe Srbija centar (SRCE) Stefan Janjić izjavio je 20. avgusta na konferenciji za novinare u Beogradu da policija u subotu, 17. avgusta nije uspjela da nađe Predraga Žunića u stanu kako bi izvršili pretres, ali da su mu ostavili poziv da se javi u policiji kako bi ga saslušali "u svojstvu građanina".

Kako je naveo, Žuniću se na teret stavljaju krivična djela iz člana 309, "pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja" i člana 320 "pripremanje djela protiv ustavnog uređenja", jer je "administrator na fejsbuk stranici 'Aktivizam'".

"Cio ovaj postupak je pun nepravilnosti počevši od poziva gdje nije naveden razlog zašto se poziva, niti krivično djelo o kom se radi. Ne znam na osnovu čega je prekršen Ustav i od kada je Rio Tinto postao ustavna kategorija", rekao je Janjić.

Žunić je 19. avgusta pozvan na informativni razgovor u policiju, zbog vođenja Fejsbuk stranice, na kojoj su se dijelile objave u vezi sa protestima protiv iskopavanja litijuma širom Srbije, uključujući i najveći, održan 10. avgusta u Beogradu.

On je moderirao stranicu "Aktivizam" koja ima više od 20.000 članova.

Osim što je pozvan u policiju, Žuniću je pretresen stan u kom živi, oduzeti su mu mobilni telefon i laptop računar.

Na informativni razgovor u policiju zbog aktivnosti na društvenim mrežma pozvane su Milica Ranđelović iz Kule i Zorana Crnojević, aktivistkinja iz Vršca.

Serija protesta protiv projekta "Jadar" kompanije Rio Tinto počela je u Loznici 28. juna, a zatim su okupljanja organizovana nedjeljama u desetinama gradova širom Srbije. Na protest u Beogradu 10. avgusta okupilo se više desetina hiljada ljudi iz cijele Srbije.

Na poziv organizatora dio aktivista i građana blokirao je glavnu željezničku stanicu "Prokop", odakle ih je policija uklonila idućeg jutra.

Protesti su otpočeli nakon odluka vlasti kojima se projekat iskopavanja litijuma na zapadu Srbije, vrijedan 2,4 milijarde dolara, "vraća u život" - dvije godine nakon što ga je Vlada, pod pritiskom ekoloških protesta, stopirala 2022. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR