19 °

max 25 ° / min 18 °

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

19° / 9°

Utorak

01.10.

19° / 8°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

16° / 14°

Petak

04.10.

22° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šef CIA-e se sastao sa Kurtijem u Prištini

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 0

Šef CIA-e se sastao sa Kurtijem u Prištini

Autor: Antena M

  • Viber

Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns (William Burns) razgovarao je u petak sa premijerom Kosova, Aljbinom (Albin) Kurtijem.

Dan ranije, Berns se u Prištini sastao sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i šefom Kosovske obavještajne agencije (KIA) Petritom Ajetijem.

Niko od strana se nije oglašavao nakon ovih sastanaka.

Kurti je ove nedelje boravio u Sjedinjenim Državama, gdje je na poziv Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) prisustvovao Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke.

Prije Kosova, direktor CIA-e posjetio je Bosnu i Hercegovinu i Srbiju.

U Sarajevu, 20. avgusta, Berns se sastao sa direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine Almirom Džuvom i sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, Željkom Komšićem i Željkom Cvijanović, srpskom članicom koja je pod sankcijama SAD.

Kako je za Radio Slobodna Evropa ranije rekao zvaničnik američke vlade, koji je želio ostati anoniman, razlog posjete šefa CIA-e Sarajevu je bila, između ostalog, uznemirujuća separatistička retorika i djelovanje Milorada Dodika, proruskog predsjednika Republike Srpske i Vlade ovog entiteta.

U Srbiji posjetu Bernsa niko nije demantovao ni potvrdio.

Ova poseta šefa CIA-e dolazi u trenutku kada je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenije rekao da je njegova zemlja izazvana u nekoliko aspekata od  Vlade Kosova, koju vodi Aljbin Kurti.

SAD i druge zemlje međunarodne zajednice kritikovale su neke odluke i akcije koje je nedavno preduzela Kurtijeva vlada, a koje su ocijenjene kao “jednostrane” i “nekoordinisane”.

Berns je bivši američki ambasador u Rusiji. On je centralna osoba u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), jer je i član predsjedničkog kabineta Bijele kuće. Njega je predsjednik Bajden nominovao za direktora CIA-e u januaru 2021. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR