17 °

max 20 ° / min 12 °

Nedjelja

29.09.

20° / 12°

Ponedjeljak

30.09.

21° / 9°

Utorak

01.10.

20° / 8°

Srijeda

02.10.

21° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 16°

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Umjetnici Evrope apeluju na vlast  Srbije da ne isporuči Andreja Gnjota Bjelorusiji

Region

Comments 0

Umjetnici Evrope apeluju na vlast Srbije da ne isporuči Andreja Gnjota Bjelorusiji

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Desetine evropskih reditelja, glumaca i drugih umjetnika pozvali su srpske vlasti da ne izručuju bjeloruskog aktivistu Andreja Gnjota i upozorili da mu prijeti "zatvor, mučenje, pa čak i smrtna kazna" ako se vrati u Bjelorusiju.

Neki od potpisnika su i glumica i predsjednica Evropske filmske akademije Žilijet Binoš, bjeloruska nobelovka Svetlana Aleksijevič, ruski reditelj Kiril Serebrenikov, i ukrajinski reditelj Oleh Sencov, koji je ranije bio politički zatvorenik u Rusiji.

"Srpske vlasti treba da konsultuju međunarodne organizacije za ljudska prava, koje u ovom slučaju traže hitno oslobađanje Gnjota, ističući da su optužbe politički motivisane. Sada je to pitanje života i smrti za ovog filmskog stvaraoca", rekla je nagrađivana poljska rediteljka Agnješka Holand, koja je takođe potpisala pismo.

Kako podsjeća Gardijan, Gnjot, filmski reditelj koji je igrao ključnu ulogu u organizovanju saveza sportista da se suprotstave diktatorskoj vladavini Aleksandra Lukašenka, priveden je po dolasku u Srbiju prošle godine, nakon što je Bjelorusija izdala nalog za njegovo hapšenje zbog optužbi za utaju poreza preko Interpola.

"Poznat je po tome što je pravio dokumentarne snimke tokom protesta u Bjelorusiji 2020. i snimao apele sportista za slobodne i poštene izbore", piše Gardijan.

Gnjot je proveo sedam mjeseci u zatvoru u Beogradu prije nego što je u junu pušten u kućni pritvor i tvrdi da su optužbe protiv njega političke.

Sud u Srbiji će u utorak 27. avgusta saslušati njegovu konačnu žalbu po ovom slučaju, a ako ova žalba ne uspije, Gnjot bi mogao biti deportovan u bilo kom trenutku.

Gardijan navodi da bi "veto ministarke pravde" mogao biti poslednja prilika da izbjegne deportaciju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR