14 °

max 20 ° / min 10 °

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

22° / 16°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

20° / 14°

Nedjelja

06.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srbin i Rumun slali lažne dojave o bombama američkim zvaničnicima

Izvor: pixabay ilustracija

Region

Comments 0

Srbin i Rumun slali lažne dojave o bombama američkim zvaničnicima

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Srpski državljanin Nemanja Radovanović tereti se da je bio dio višegodišnje zavjere koja obuhvata lažne prijave telefonom i prijetnje bombama Amerikancima među kojima su bili visoki zvaničnici vlade, objavili su tužioci u Vašingtonu, piše Glas Amerike.

Prema optužnici, Nemanja Radovanović i drugi bili su dio zavjere koja je počela najkasnije u decembru 2020. godine i trajala do januara 2024,  a nameti su im se našli i bivši predsjednik i članovi Kongresa, prenosi ovaj medij.

Tomaš Sabo(26) iz Rumunije i Nemanja Radovanović (21) iz Srbije optuženi su po jednoj tački za zavjeru, 29 tačaka za prijetnje i lažne informacije u vezi sa eksplozivom i četiri tačke za prijetnje u spoljnoj razmjeni, navodi se u saopštenju Tajne službe.

Oni su, kako se navodi u optužnici pribavili lične podatke, kućne adrese svojih žrtava, a zatim lažno prijavljivali hitne slučajeve kako bi im policija došla na vrata.

U optužnici se navodi da im je na meti bilo 40 privatnih lica, ali i 61 političar, među njima članovi Kongresa, zvaničnici izvršne vlasti, visoki zvaničnici federalnih agencija, piše u tekstu.

Optuženi se terete i da su uputili prijetnje bombama na adresu četiri kompanije, četiri vjerske institucije i jednog univerziteta, navodi ovaj medij.

Sabo je navodno bio organizator i moderator grupa u kojima su zavjerenici međusobno komunicirali, piše u tekstu.

„Lažno prijavljivanje telefonom nije šala bez žrtava, ugrožava ljude, troši dragocjene policijske resurse i nanosi značajnu emocionalnu traumu“,rekao je američki tužilac Metju Grejvs, prenosi Glas Amerike.

"Optužbe pokazuju koliko ozbiljno FBI shvata ovo krivično djelo, što može da spriječi resurse za sprovođenje zakona da dođu do ljudi kojima su zaista potrebni, kao i da dovede živote u opasnost -rekao je pomoćnik direktora FBI Dejvid Sundberg, prenosi Glas Amerike.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR