14 °

max 20 ° / min 10 °

Ponedjeljak

30.09.

20° / 10°

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

20° / 12°

Četvrtak

03.10.

17° / 15°

Petak

04.10.

18° / 17°

Subota

05.10.

20° / 15°

Nedjelja

06.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Rafali" na koje treba paziti u Srbiji

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 6

"Rafali" na koje treba paziti u Srbiji

Izvor: Le Monde (prevod Antena M)

Autor: Antena M

  • Viber
Niko neće osporiti korist za Francusku i Evropu od opremanja srpske avijacije avionima Rafale. Ali, treba se nadati da su preduzete sve mjere predostrožnosti kako bi se zaštitila tehnologija i znanje u zemlji u kojoj kineski i ruski proizvođači protivvazdušne odbrane mogu po želji da provjere njihovu efikasnost, navodi u današnjoj analizi uredništvo francuskog lista Le Monde.

Višenamjenski borbeni avion Rafale, koji proizvodi firma Dassault Aviation, konačno ostvaruje očekivani uspjeh u inostranstvu. Oni imaju veliki udio u francuskom izvozu oružja, što je Francusku dovelo na drugo mjesto u svijetu po vrijednosti izvoza, prema posljednjem izvještaju Međunarodnog instituta za mirovna istraživanja u Stokholmu, objavljenom u martu. Daleko iza Sjedinjenih Država, ali sada ispred Rusije.

Knjiga narudžbi kompanije Dassault Aviation je toliko puna da proizvođač teško može da isprati potražnju. Posljednji ugovor je svečano najavljen u četvrtak, 29. avgusta, u Beogradu, gdje je predsjednik Emanuel Makron lično doputovao, napustivši na dvadeset četiri sata potragu za premijerom, da prisustvuje potpisivanju prodaje dvanaest aviona Rafale Srbiji, u vrijednosti blizu tri milijarde eura.

Iako je komercijalni uspjeh ove operacije, koja je bila u pripremi od prodaje dvanaest drugih modela prije tri godine Hrvatskoj, susjednoj Srbiji i regionalnom rivalu, nesporan, njena diplomatska dimenzija je mnogo kontroverznija. Od samog početka, projekat se smatra osjetljivim, s pravom, zbog veza koje Srbija održava sa Rusijom Vladimira Putina.

Kandidat za članstvo u Evropskoj uniji (EU), Srbija ne sprovodi sankcije koje su Evropljani donijeli protiv Moskve nakon invazije na Ukrajinu; za razliku od avio-kompanija iz EU, Air Serbia i dalje opslužuje Moskvu. Beograd je, pored toga, naručio borbene helikoptere i baterije protivvazdušne odbrane iz Rusije i Kine.

Nacionalizam i autokratsko upravljanje

Jelisejska palata brani upravo suprotnu argumentaciju da bi opravdala prodaju Rafala, smatrajući je sredstvom za „vezivanje Srbije za Evropu“, umjesto da je pusti da luta u sivoj zoni koju Moskva i Peking koriste za jačanje svog uticaja. Kupovina Rafala radi zamjene srpske flote ruskih aviona Mig-29, koji su istrošeni, predstavlja „stratešku promjenu“, „istorijsku i važnu“, istakao je u četvrtak predsjednik Republike; on je uvjeren da „klub Rafale“, u kojem se Srbija pridružuje Grčkoj i Hrvatskoj, može, naprotiv, „doprinijeti miru u Evropi“ i podstaći regionalnu integraciju.

Niko neće osporiti korist za Francusku i Evropu od opremanja srpske avijacije francuskim, a ne ruskim – ili čak američkim – avionima. Takva prodaja podrazumijeva produženu vezu sa zemljom proizvođačem, zbog pitanja obuke, održavanja i nabavke rezervnih djelova.

Ali treba se nadati da su preduzete sve mjere predostrožnosti kako bi se osigurala zaštita tehnologije i znanja uključenih u Rafale u zemlji u kojoj državljani Rusije imaju slobodu kretanja i gdje kineski i ruski proizvođači protivvazdušne odbrane mogu slobodno da provjeravaju njihovu efikasnost.

Na kraju, najjači pokretač integracije Srbije u evropsku orbitu ne nalazi se ispod kokpita Rafala, ma koliko oni bili efikasni. Glavne prepreke ovom približavanju su nacionalizam i autokratsko upravljanje zemljom od strane predsjednika Aleksandra Vučića, koji guši medije, maltretira opoziciju i podstiče nemire na Kosovu, čiju nezavisnost odbija da prizna. O svemu tome, predsjednik Makron nažalost nije rekao ni riječ u četvrtak u Beogradu.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Ti rafali su samo na vrbi svirala, tj. Makron s njima pokušava Srbiju otrgnuti od Putina i Kineza, ali teško će to ići... defašizacija Srbije nije ni na vidiku!

Zoran

Mnoge je sporazume AV potpisa pa od toga nebi ništa mislim da će i ovo tako završit.

buto

udjite na sit TF1 DIRECT i vidjet će te da o posjeti macrona srbiji nema ništa