20 °

max 20 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

20° / 10°

Utorak

17.09.

23° / 12°

Srijeda

18.09.

22° / 15°

Četvrtak

19.09.

23° / 16°

Petak

20.09.

23° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Geopost: Vlada Srbije stoji iza terorističkih proruskih grupacija koje blokiraju granicu s Kosovom

Izvor: Koosev

Region

Comments 1

Geopost: Vlada Srbije stoji iza terorističkih proruskih grupacija koje blokiraju granicu s Kosovom

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Geopost, prevod portal Antena M

Grupa srpskih nacionalista dobila je dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da, danas od 18 časova, blokira granične prelaze između Srbije i Kosova. „Geopost“ saznaje da je glavni organizator akcije, Radomir Rojević, blizak zamjeniku predsjednika Vlade Srbije Aleksandru Vulinu i njegovoj političkoj grupaciji, koja je u koaliciji sa Aleksandrom Vučićem.

Kao podrška Rojevićevoj grupi služi teroristička organizacija „Civilna zaštita“ pod rukovodstvom Milana Radoičića.

Osim graničnih prelaza između Kosova i Srbije, poput Jarinja, Brnjaka i Merdara, akcija uključuje i zavjereničke prosrpske snage iz Crne Gore, koji će biti pozicionirani na graničnom prelazu Kula, kao i na greničnom prelazu između Crne Gore i Albanije, Hani i Hotit.

Još uvijek nije poznato da li je skorašnji susret Vulina i predsjednika Rusije Putina povezan s ovom blokadom, koja može izazvati nove tenzije na Zapadnom Balkanu. Potvrđeno je, međutim, da je glavni organizator akcije Rojević, koji je u novembru 2023. boravio u Moskvi i za kog se zna da je blizak Vulinu.

Organizatori ove akcije su saopštili da blokada graničnih prelaza Jarinje, Merdari i Brnjak neće biti uklonjena dok se snage bezbjednosti Kosova ne povuku iz sjevernih opština na Kosovu, koje imaju većinsko srpsko stanovništvo.

Shodno dokumentaciji Regionalnog centra OEBSa u Kosovskoj Mitrovici, Radomir Rojević je bio predstavnik partije Jugoslovenska udružena levica (JUL). JUL je partija koju je osnovala supruga Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, koja je umrla u Moskvi 2019. Nakon smrti Mirjane Marković, upravljanje JULom je preuzeo Vulin.

Rojević i Vulin su bili bliski prijatelji i u periodu kada je Vulin bio direktor takozvane „Kancelarije za Kosovo i Metohiju“ Vlade Srbije. Rojević je tada bio zaposlen u toj Kancelariji.

Političke ambicije Rojevića nijesu završene nakon karijere u JULu. Danas je on predsjedavajući organizacije „Pokret za Kosovo – okrug Mitrovica“. Upravo je ovaj pokret, organizovan na konspirativnoj osnovi, glavni akter u postavljanju blokada na graničnim prelazima.

Rojević takođe održava stalne veze sa Rusijom. U novembru 2023, Rojević je u Moskvi bio panelista na promociji knjige organizovanoj u biblioteci „M.I. Rudomino“, koja je u vlasništvu ruske države. Autor knjige je bila Danica Marinković, bivša sudija poznata po kontroverznim stavovima u toku rata na Kosovu, u kom je Rusija bila čvrsto na strani srpske agresivne politike. U toku panela u Moskvi, Rojević je, komentarišući knjigu, šefa Verifikacione misije OEBSa u toku rata nazvao „ratnim profiterom“.

Plan blokade granice nije izolovani protest. On je dio šire, dobro isplanirane političke strategije koja može da ima šire bezbjednosne posljedice u regionu. Blokada za sada targetira glavne granične prelaze između Srbije i Kosova.

Rojević je takođe bio uključen u organizaciju „Bolja Srbija“, koja je u aprilu 2023. zvanično pristupila Srpskoj naprednoj stranci (SNS) Aleksandra Vučića. Taj potez je konsolidovao i ojačao uticaj Rojevića u najvišim srpskim političkim krugovima. Njegove veze sa Vučićem i Moskvom ukazuju na čovjeka koji je u samom čvorištu veze između srpskog nacionalizma i ruskih geopolitičkih interesa.

Drugi organizatori – veza sa proruskim i prosrpskim snagama u Crnoj Gori

Neđeljko Grandov iz Nikšića biće organizator blokade graničnog prelaza Kula u Crnoj Gori. On je poznat po bliskim vezama sa Rusijom – preko ruskog centra „Majak“. Koorganizatori akcije sa crnogorske strane su Nenad Korać, Bogdan Femić i Mirko Gojačanin.

Pored blokade graničnog prelaza Kula, planira se i blokada graničnog prelaza Hani i Hotit, između Crne Gore i Albanije. Organizator ove blokade biće Milinko Mišo Sekulović iz sela Seljani, opština Plužine. On živi u Nikšiću i već je najavio da će grupa građana, predvođena veteranima ratova 1991-2001 i pripadnicima Sedmog bataljona Vojne policije Vojske Jugoslavije organizovati blokadu graničnog prelaza.

Milinko Sekulović je bio učesnik protesta kod graničnog prelaza Jarinje 18. decembra 2022, kada je došlo do pokušaja paljenja graničnog kontrolnog punkta. Sekulović je takođe bio jedan od organizatora „litija“ – protesta koji su doveli do svrgavanja demokratski izabrane vlasti Mila Đukanovića. Sekulović takođe pripada ekstremno desnim srpskim organizacijama, vezanim sa Rusijom.

Upozorenje o mogućnosti eskalacije

Planirana blokada, koju organizuje Radomir Rojević, je jasan pokušaj da se podstaknu tenzije između Srbije i Kosova. Kao neko ko ima razrađene veze sa srpskom elitom i Rusijom, kao i zapaženu ulogu u srpskim nacionalističkim krugovima, Rojević predstavlja opasnu figuru koja radi iza scene da destabilizuje region.

Ovaj istraživački članak ukazuje na širi plan Srbije da, zajedno sa Rusijom, uveća uticaj na Zapadnom Balkanu, što može dovesti do opasnih posljedica. Implementacija takvih planova je jasan signal međunarodnoj zajednici i regionalnim liderima da treba da preduzmu mjere sprječavanja daljeg pogoršanja bezbjednosne situacije na Zapadnom Balkanu.

Naredni dani sa sobom nose ozbiljan test za region. Da li će dugotrajni konflikt ponovo eskalirati, ili će destabilizirajuće aktivnosti biti zaustavljene prije nego što se situacija otrgne kontroli?

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Šta radi ministar Šaranović, da li će spriječiti blokadu graničnih prelaza ili će uzeti učešće kao ministar posrbica i stati u prve redove barikade Zašto se ne oglasi i presednik države povodom ovog sramnog čina ekstremni četničko popovskih pojedinaca