15 °

max 21 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

19° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

16° / 12°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 11°

Utorak

08.10.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Forum za bezbjednost i demokratiju: Ko su maskirane osobe koje legitimišu putnike na graničnim prelazima sa Kosovom

Izvor: Kosovo Onlajn ilustracija

Region

Comments 1

Forum za bezbjednost i demokratiju: Ko su maskirane osobe koje legitimišu putnike na graničnim prelazima sa Kosovom

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Forum za bezbjednost i demokratiju (FBD) upozorava srpsku javnost da ne smije ostati nezainteresovana na izvještavanja regionalnih medija o učešću neidentifikovanih formacija osoba u maskirnim uniformama prilikom "građanskih" blokada administrativnih prelaza između Srbije i Kosova 6. i 7. septembra 2024. a koje su pritom zaustavljale i legitimisale putnike, na očigled pripadnika MUP-a Srbije.

FBD ističe kako takvi navodi, osim što duboko zabrinjavaju sami po sebi, ponovo vraćaju pažnju i na postupanje državnih organa Srbije u vezi sa događajima od 24. septembra 2023. i oružanim sukobom grupe Milana Radoičića i kosovskih policijskih snaga u okolini Banjske, čije sve okolnosti nijesu rasvijetljene bezmalo godinu kasnije, navodi se u saopštenju.

Forum za bezbjednost i demokratiju u tom smislu smatra da bi Srbija bez odlaganja i domaćoj i međunarodnoj javnosti morala da demonstrira i obavijesti ih o trenutnom stanju i toku dosadašanje istrage, koju u vezi sa sa prošlogodišnjim incidentom u Banjskoj vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu a koje je o njoj dosad upadljivo ćutalo -  zbog čega je je, prema ocjenama mnogih posmatrača ta istraga sve samo ne adekvatna što ostavlja mjesta najrazličitijim spekulacijama štetnim po nastavak evropskog puta Srbije.

FBD naglašava da je upravo potiskivanje informacija o istrazi oko događaja u Banjskoj bitan moment opetovanog pojavljivanja maskiranih grupa - ovog puta s druge strane tzv. administrativne linije u odnosu na onu koju kontroliše KFOR.

FBD strahuje kako bi dalje nastavljanje prakse ćutanja od strane državnih organa o dogadjajima poput ovih moglo imati nesagledive i dugoročno loše posljedice, ne samo po kurs uspostavljenog boljeg razumijevanja Srbije sa EU i Zapadom, kojim je krenula srpska spoljna politika, već i po bezbjednosne prilike u samoj Srbiji, zaključuju u FBD-a.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Na rasvjetljavanju događaja u Banjskoj najviše je insisirala Francuska. Kada je Srbija najavila da će kupiti francuske borbene avione, ta priča je ugašena. Njemačku je kupio rudnicima litijuma. Vučiću ostaje nekontrolisana i neograničena vlast i svi sretni i zadovoljni.