20 °

max 20 ° / min 16 °

Petak

04.10.

20° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

19° / 12°

Utorak

08.10.

20° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik kod Orbana u Budimpešti

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 2

Dodik kod Orbana u Budimpešti

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, u karmelićanskom samostanu u Budimpešti.

Na sastanku se razgovaralo o integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i o tome kako Mađarska, kao predsjedavajuća Savjeta EU, može da unaprijedi ovaj proces, obavijestio je Bertalan Havasi, premijerov šef za štampu.

Orban je objavio na društvenoj mreži X da je njegov sastanak sa Dodikom bio u službi produbljivanja stabilnosti Evropske unije.

"Stabilnost Zapadnog Balkana je od suštinskog značaja za EU. Umjesto predavanja i sankcija, mi vjerujemo u dijalog i saradnju. Moj sastanak sa predsjednikom Miloradom Dodikom danas je služilo toj svrsi", napisao je premijer Mađarske na X-u.

Orban je jedan od glavnih saveznika proruskog predsjednika bosanskih Srba i jedan od rijetkih čelnika EU koji su se s njim spremni susresti. Takođe su pregovarali najmanje tri puta 2023. godine.

U januaru ove godine, Milorad Dodik je Ordenom zasluga za Republiku Srpsku nakon ruskog predsjednika Vladimira Putina, odlikovao i Viktora Orbana.

"Mađarski premijer Viktor Orban podržava Republiku Srpsku. Zahvalni smo mu jer nas prihvata kao realnog političkog aktera (...) Našli smo prijatelja kao nikad prije", rekao je u januaru. Kazao je i da mađarski premijer pozdravlja nagradu koju će osobno primiti negdje u februaru u Banjoj Luci.

Ordenom za zasluge odlikovani su svi dosadašnji predsjednici Srbije, kao i poglavar Srpske pravoslavne crkve i petoro ljudi osuđenih za ratne zločine pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, uključujući bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i zapovjednika bivše Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Viktor Orban je konačno dobio nagradu od Milorada Dodika u Banjaluci tek u aprilu umjesto u februaru. Dan ranije se u Sarajevu sastao sa članovima Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH.

Mađarska vlada stavila je veto na sankcije EU protiv Milorada Dodika, kojeg su SAD i Britanija već sankcionirale zbog optužbi za korupciju i prijetnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu zemlje.

Mađarska je do sada obećala oko 45 milijardi forinti pomoći bosanskim Srbima, od čega bi poljoprivrednici mogli da kupe poljoprivredne mašine i alate. To je dogovoreno još u decembru 2021. godine, kada je Milorad Dodik primio Viktora Orbana u privatnu posjetu u Laktašima kod Banjaluke.

Republika Srpska je već dobila dva kredita od mađarske državne Eximbanke – u ukupnom iznosu od oko 55 milijardi forinti – za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela dugova.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

@Ante, to svakako, ali ovog trenutka je Dodikov entitetski takulun - buđelar iliti novčanik ostao prazan. Pare trebaju kao nikad. Treba vraćati dugove, podijeliti plate ogromnom neprofitabilnom establismentu.

Ante

Ko ih ne zna skupo bi ih platio. Naime to Vučić šalje poruku Putinu i Trampu preko ove dvojice kurira!