16 °

max 21 ° / min 15 °

Srijeda

18.09.

21° / 15°

Četvrtak

19.09.

20° / 14°

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučić ocijenio da je Crna Gora kriva za odvajanje Kosova, koje može samo da "sanja svoju nezavisnost"

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 11

Vučić ocijenio da je Crna Gora kriva za odvajanje Kosova, koje može samo da "sanja svoju nezavisnost"

Autor: Antena M

  • Viber

"U 2006. godini smo uspjeli da dočekamo otcjepljenje Crne Gore od Državne zajednice Srbije i Crne Gore što je bio posljednji uslov za ulazak u posljednju fazu odvajanja Kosova i Metohije (KiM) od Srbije",  rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, dodajući da nijesu donijeli odluku o okupaciji jer su pravni eksperti su bili protiv toga.

Vučić je sumirajući istorijski kontekst dešavanja na Kosovu rekao da su "stanovništvo gubili još od šezdesetih".

"Osamdesetih su Albanci vidjeli svjetlo na kraju tunela, o devedesetim ni da ne govorim, a onda je došla demokratska vlast koju je želio demokratski Zapad", rekao je Vućić, dodajući da je prije toga na djelu bila agresija protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), mimo odluke Savjeza bezbjednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), u kojoj su "stradali Srbi, ali i Bošnjaci, pa i Albanci".

Vučić je rekao da je "potpuno jasno da je Srbija protivpravno, na najbrutalniji mogući način, mimo prava, mimo zakona, mimo odluke SB UN, bila napadnuta 1999. godine".

"Zapad je samo čekao demokratsku vlast u Srbiji, da ode Milošević, pa su mislili – lako ćemo riješiti pitanje Kosova", kazao je srpski predsjednik, navodeći da su onda 2003. godine već izgubili SRJ, zajedničku državu Srbije i Crne Gore.

Vučić je izjavio da smatra da "ne postoji rješenje za kosovski problem koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbe".

"Rješenje za kosovsko-metohijski problem, koje bi bilo zadovoljavajuće za Srbe ne postoji. Nema tog rješenja. Ne postoji taj čudotvorac koji Srbima može da donese dobro rješenje za Kosovo i Metohiju. Ja priznajem",  rekao je Vučić novinarima u Beogradu, prenosi agencija Beta.

Govoreći o Briselskom sporazumu, naveo je da je 2013. godine znao da će se Srbija tog sporazuma u budućnosti "držati kao pijani plota", i da će to biti "spasonosna grana".

"I znao sam da Albanci to neće poštovati... Ali smo mi pokušavali da kažemo da je Srbija za mir, dijalog i da Srbija smatra da kompromis nije loša riječ", rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je tada dobila neke garancije kako će i što biti.

- Sve što smo razumjeli da je potpisano i da će makar potpis EU da garantuje provođenje u djelo tih normi, danas vidimo da to nije slučaj, da ni njhov, ni prištinski, ni naš potpis na Briselskom sporazumu, na aneksima iz 2015. godine ne znači apsolutno ništa", naveo je i srpski predsjednik. 

Optužio je Prištinu da od tada kreće "uzurpacija prava, rušenje tog sporazuma, pogoršanje životnog položaja Srba na Kosovu i Metohiji, kao i njihovo tiho i glasno protjerivanje".

"I želja da se po svaku cijenu jednom zauvijek završi nestankom Srba, jer to je jedina garantija da će Kosovo biti nezavisno, ili kako Albanci to smatraju - slobodno",  dodao je Vučić.

On je rekao da je to "posebno u posljednjem periodu izraženo, u eri Aljbina Kurtija (premijer Kosova).

Vučić je izjavio da do incidenata u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice dolazi tako što kosovski premijer Aljbin Kurti pošalje "petoricu batinaša" iz kosovske policije da se "šepure i da provociraju", a da onda "dođu neka druga dvojica i isto tako na albanskom prijete, dobacuju i psuju", na što, kako je rekao, odreaguju Srbi.

"A onda oni izvade značke i kažu, e mi smo policija, i pretuku ih",  rekao je Vučić u obraćanju iz Palate Srbija.

On je istakao da Srbija "neće u rat".

"Hoćemo u miru i na pametan način da se izborimo za svoja prava. Na sve će da napadaju ali ćemo da pronalazimo odgovor, opstajaćemo i što više oni napadaju mi ćemo više da činimo za naš narod. A oni mogu da sanjaju o svojoj nezavisnosti, članstvu u UN i mnogim drugim stvarima", rekao je Vučić.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Cetinjanin

SLOBODNO KOSOVO! NEZAVISNO KOSOVO? DRŽAVA KOSOVO!

Labud Dabanović

Pa vama narodu otrcana srpstva Srbije kriva je Crna Gora i mi Crnogorci što smo se odbranili od vas i turske vojske koju ste rađali i predvodili.A danas smo krivi što mi Crnogorci nećemo da smo kao i vi lažni Srbi-da bi naša časna narodnost i istorija bili temelji vašim lažima i lažnoj narodnosti.

o_kako_da_ne

Tebi je Crna Gora kriva što je živa. Ne pripisuj ti Crnoj Gori vaše sramotne memorandume kojima ste uskratili prava autonomnim pokrajinama pa se ljudi pobunili jer ste od njih napravili drugorazredne građane. To što su se Albanci odvojili ama baš nikakve veze nema s Crnom Gorom, no vidi sebe i svoje