21 °

max 21 ° / min 14 °

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

20° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 14°

Srijeda

09.10.

16° / 15°

Četvrtak

10.10.

21° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Masovni protesti prosvjetnih radnika u Srbiji: „Ovo je naš krik“ – dat rok Vladi do 2. oktobra

Izvor: N1

Region

Comments 0

Masovni protesti prosvjetnih radnika u Srbiji: „Ovo je naš krik“ – dat rok Vladi do 2. oktobra

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

U velikom broju škola u Srbiji danas nema nastave ili je skraćena, a organizovani su i masovni protesti na trgovima i ispred školskih uprava nakon što reprezentativni sindikati prosvjetnih radnika nisu prihvatili prijedlog Vlade o povećanju plata od januara za 12 odsto. Iz sindikata ističu da plate nisu jedini razlog nezadovoljstva, već da je riječ o problemima u cjelokupnom obrazovanju, a pogotovo onim koji se tiču njihove bezbjednosti.

Prosvjetni radnici poručili su da će, ako njihovi zahzjevi ne budu ispunjeni 2. oktobra ponovo stupiti u štrajk. „Ovo je naš krik, dosta je bilo“, poručila je Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije za N1 po završetku protesta u Beogradu.

Okupljanje je trajalo oko sat vremena, a prosvjetni radnici su iz parka Manjež izašli na ulicu i blokirali saobraćaj. Blokada je trajala 20-tak minuta u Nemanjinoj ulici, ispred zgrade Ministarstva prosvjete. Istovremeno, protestni skupovi održani su u Novom Sadu, Nišu, Valjevu, Šapcu, Kragujevcu…

Romandić je rekla da je prema procjenama sindikata u Beogradu u štrajku učestvovalo oko 70 odsto škola.

„U pitanju je dobar odziv kolega koji su prepoznali da nešto mora da se mijenja. Ovaj protest je samo dio današnjeg dana, imali smo i druge aktivnosti“, rekla je ona i dodala da je cilj bio da nadležni primijete da su škole zatvorene i da ne mogu više da na isti način tretiraju prosvjetne radnike.

Ona je poručila da prosvjetni radnici traže hitne mjere vezane za svoju bezbjednost, koje podrazumijevaju izmjene Krivičnog zakonika, ali i one koje se odnose na povećanje zarada.

Osudila je činjenicu da su nadležni odlučili da dijele zaposlene u školama na nastavno i nenastavno osoblje i da je to za njih posebno bolno i nedopustivo.

„Trebaju nam i pedagozi i psiholozi, mi poštujemo naše tetkice i članove računovodstva. Svi smo zaposleni u školama i ne dozvoljavamo da nas dijele…“, rekla je.

Istakla je i da plata nastavnika podrazumijeva kvalitetnu nastavu za djecu, te da ako imate ljude koji nisu dovoljno plaćeni, sve slabiji kadar dolazi u škole.

Slogan protestnog skupa bio je „Stop lažnim obećanjima“, a i Uroš Tepavac iz Foruma Beogradskih gimnazija naveo je za N1 da se protive ponudi vlade koja odvaja nenastavno od nastavnog osoblja.

„Ponuda da se samo nastavnicima poveća zarada za 12 procenata, a nenastavnom osoblju za osam je stvarno ponižavajuća. Nenastavno osoblje i ovako radi za platu koja je minimalna“, naveo je.

Kako je istakao, postoje predlozi da se stupi u zakonski štrajk u narednim danima i da to traje do ispunjenja zahtjeva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR