14 °

max 18 ° / min 14 °

Srijeda

09.10.

18° / 14°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

20° / 11°

Utorak

15.10.

18° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borelj: Dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu uslov za članstvo u EU

Izvor: EPA-EFE

Region

Comments 1

Borelj: Dobrosusjedski odnosi na Zapadnom Balkanu uslov za članstvo u EU

Izvor: Al Jazeera Balkans

Autor: Antena M

  • Viber

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Boljer sastao se s liderima zemalja Zapadnog Balkana u Njujorku i tom prilikom rekao da je njihovo članstvo u EU-u “na dohvat ruke”, pod uslovom da se sprovode reforme i razvijaju dobrosusjedski odnosi kroz dijalog i kompromis, prenosi Beta.

Na neformalnom sastanku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u srijedu učestvovali su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova i potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Crne Gore Filip Ivanović.

“Borelj je rekao da je Zapadni Balkan sastavni dio evropske budućnosti. Naglasio je važnost i snagu veza EU-a i Zapadnog Balkana te ponovio da je članstvo u EU-u na dohvat ruke, pod uslovom da se sprovode ključne reforme”, saopštila je Evropska služba za vanjske poslove.

Na sastanku je ukazano da je potrebno riješiti bilateralne sporove i da lideri moraju preduzeti “hrabre, strateške odluke” da bi napredovali na putu evropskih integracija.

“Visoki predstavnik Borelj je istakao važnost dobrosusjedskih odnosa koji se postižu kroz dijalog i kompromis kao suštinski koraci ka integraciji u EU”, navodi se u saopštenju.

Borelj je sa zapadnobalkanskim liderima razgovarao o važnosti jačanja otpornosti i potrebi za strateškim usklađivanjem s EU-om u cilju očuvanja regionalne stabilnosti i ponovio da proširenje ostaje najviši prioritet EU.

U fokusu razgovora bili su i geopolitički izazovi, posebno “štetni uticaj ruske agresije protiv Ukrajine i napori Kine da proširi svoj ekonomski utjecaj”.

“Godišnji skup pokazuje posvećenost EU-a našim partnerima na Zapadnom Balkanu – našim budućim članicama. To je prilika za razmjenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa, osim proširenja, o pitanjima globalne bezbjednosti i stabilnosti”, navodi se u saopštenju.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Montenegringo

Gosp. Borelju: Dobrosuśedki odnosi ne zavise samo od jedne strane. Dok je SRBA na Balkanu i njihove retorike u vezi sa moskvom, TU MIRA NEĆE NIKAD BITI! Očigledno je da EU, kao i USA sa svojijem trenutnijem Preśedničkim Izborima nemaju vrijemena ili razumijevanja za stvarno stanje stvari na Balkanu