15 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 16°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gradonačelnik Beograda podnio inicijativu za podizanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću

Izvor: Screenshot

Region

Comments 3

Gradonačelnik Beograda podnio inicijativu za podizanje spomenika ratnom zločincu Draži Mihailoviću

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Autor: Antena M

  • Viber

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podnio je zvaničnu inicijativu Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda da se komandantu četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa.

Šapić je poručio da je podizanje ovog spomenika "važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podjela".

"Treba da se nastavi proces kojim su se izjednačili partizanski i ravnogorski pokret i kada je oborena sudska presuda kojom je Dragoljub Mihailović proglašen za izdajnika. Ne treba zaboraviti da je Mihailović jedan od najodlikovanijih srpskih oficira za iskazane podvige i hrabrost u balkanskim ratovima i Prvom svjetskom ratu", rekao je Šapić.

Dragoljub Draža Mihailović osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije s nacističkom Njemačkom, nakon čega je strijeljan.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao ga je u maju 2015. godine, navodeći da je suđenje Mihailoviću bio političko-ideološki proces komunističkog režima, ali da sudsko vijeće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je bio ratni zločinac.

U oktobru 2023, u Beogradu je u privatnom prostoru otvoren muzej i u njemu spomenik Draži Mihailoviću, uprkos kritikama i protivljenju antifašista.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Backovic E.

Ja bih eto, kada vec to hoce, da taj spomenik Drazi bude postavljen. Da uvijek kada eventualno odemo u Beograd znamo u kakav smo to grad dosli. Grad ratnih zlocinaca koje su godinama stitili, a evo sada i spomenika necovjeku cije su ruke u krvi nevinih do lakata. Covjeku zlocincu, kolaboracionisti.

BeLveder

Srbiju treba pod hitno "očistiti" od fukara četničkih!!!

Ante

Spomenik genocodašu / srpskom fašistu Mihajloviću je samo uvod u spomenik Miloševiću - gencidašu iz prošlog rata, koji je odgovoran za smrt oko 150.000 ljudi! ...Dakle, defašizacija Srbije je na dugom štapu!