22 °

max 22 ° / min 13 °

Srijeda

02.10.

22° / 13°

Četvrtak

03.10.

20° / 15°

Petak

04.10.

18° / 16°

Subota

05.10.

22° / 14°

Nedjelja

06.10.

17° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

22° / 12°

Utorak

08.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Odnos Hrvatske prema Srbiji nema nikakve refleksije na odnose prema Crnoj Gori

Region

Comments 1

Đenero: Odnos Hrvatske prema Srbiji nema nikakve refleksije na odnose prema Crnoj Gori

Autor: Antena M

  • Viber

Protivljenje Hrvatske nastavku pregovora Srbije sa EU, o čemu piše zagrebačka štampa, nema veze sa bilateralnim odnosima, ali ima veze sa temeljnim političkim vrijednostima, ocijenio je u izjavi za Antenu M hrvatski analitičar Davor Đenero.

"Hrvatska se obvezala da zbog bilateralnih problema neće zaustavljati ni jednu zemlju iz regiona u pregovaračkom procesu, ali Srbija sistemski krši temeljne zajedničke evropske vrijednosti. Srbija ne funkcioniše kao država vladavine prava, štaviše, tamo imamo na djelu regres sistema vladavine prava. Srbija sistemski guši manjinska prava. Srbija sistemski guši medijska prava. Srbija se, izrazito, represivno odnosi prema svojim građanima. Srbija je imala izbore koji nijesu bili ni slobodni, a ni pošteni. Sve su to razlozi za to da se u ovakvim okolnostima pregovori sa Srbijom jednostavno ne mogu nastaviti", rekao je Đenero.

Kako navodi Đenero, takav odnos Hrvatske prema Srbiji nema nikakve refleksije na odnose Crne Gore i Hrvatske.

"Crna Gora je dobila IBAR i Hrvatska nije dovodila u pitanje izdavanje IBAR-a, iako je očekivala ono što je Andrija Mandić režirao odmah nakon IBAR-a. Uvjeren sam da Hrvatska neće blokirati niti eventualno zatvaranje nekog od pregovaračkog poglavlja sa Crnom Gorom ako se bude ocijenilo da Crna Gora stvarno sprovodi sve što je potrebno u oblasti o kojoj se pregovara i sprovodi načela vladavine prava", kazao je Đenero.

Đenero smatra da je Hrvatskoj u interesu da Crna Gora bude članica EU.

"Hrvatskoj je članstvo Crne Gore u EU u interesu kao što je bilo u interesu članstvo Crne Gore u NATO savezu i kad je Crna Gora ispunjavala kriterijume za članstvo u NATO Hrvatska je u tome snažno podržavala", navodi Đenero.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR