16 °

max 19 ° / min 15 °

Srijeda

09.10.

19° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

21° / 17°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 15°

Utorak

15.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Plenković sklopio dogovor sa Zelenskim; "Nedopustivo da je pozvan Vučić, a Milanović ne"

Izvor: X nalog Plenkovića

Region

Comments 0

Plenković sklopio dogovor sa Zelenskim; "Nedopustivo da je pozvan Vučić, a Milanović ne"

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

U Dubrovniku se danas u popodnevnim satima održava summit Ukrajina - jugoistočna Europa. Tim povodom u Hrvatsku prvi put je došao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Uz njega i hrvatskog premijera najavljen je dolazak i predsjednika Crne Gore, predsjednice Kosova te premijera Grčke, Bugarske, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Očekuje se i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Opozicija bijesna jer je pozvan Vučić, a Milanović nije: "Pozvan je četnik bez brade"

Zoran Milanović je predsjednik države i nedopustivo je da nije pozvan na samit Uocijenila je u srijedu saborska oporba dodajući kako je to posebno neprihvatljivo u situaciji da je na isti skup pozvan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpisivanje zajedničke deklaracije

Učesnici samita trebalo bi prihvatiti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebalo biti na tragu ranijih deklaracija sa samita u Atini i Tirani.

Glavne tačke deklaracije, javlja HRT, trebalo bi da uključe osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući i poluostrvo Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranjem ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kad se za to steknu uslovi, te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Pakt Zelenskog i Plenkovića

Na marginama samita, Andrej Plenković i Zelenski potpisali su sporazum o saradnji Hrvatske i Ukrajine kojim bi se formalizovale aktivnosti dviju zemalja koje već postoje, posebno na području humanitarne pomoći, procesuiranja ratnih zločina.

Kako saznaju tamošnji mediji od izvora iz Vlade, sporazumom bi se "pomoć koju Hrvatska već pruža Ukrajini stavila na dugoročne osnove".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR