21 °

max 21 ° / min 14 °

Nedjelja

13.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

21° / 14°

Utorak

15.10.

24° / 15°

Srijeda

16.10.

22° / 13°

Četvrtak

17.10.

17° / 16°

Petak

18.10.

17° / 15°

Subota

19.10.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odložena primjena prijave ulaska u EU, ne zna se kada će početi

Izvor: Pixabay, ilustracija

Region

Comments 0

Odložena primjena prijave ulaska u EU, ne zna se kada će početi

Izvor: N 1

Autor: Antena M

  • Viber

Građani regiona, ipak, neće morati da se prijavljuju za put u Evropsku Uniju od 10. novembra. Datum početka rada Sistema za prijavu ulaska i izlaska iz EU, takozvanog entry-exit sistema, skraceno EES – ponovo je odložen. Na odlaganju su najviše insistirale Nemačka, Francuska i Holandija, jer smatraju da još nisu spremne za to.

„Vodi se rasprava da li je li središnji sistem na nivou EU spreman i mislim da sada možemo govoriti da to neće biti u novembru, niti će sistem biti uveden na svim graničnim prelazima u svim državama odjednom“, rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

On je dodao da na sastanku nije bilo riječi o terminima i odbio da spekuliše da li će biti spreman prije kraja godine.

EES predviđa da se, prije svakog polaska na put u EU, prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije. U okviru prijave biće potrebno da unesete vaše osnovne podatke, vrijeme ulaska i izlaska iz EU i eventualne podatke o zabrani putovanja, učešću u ratovima i slično. Prijava je obavezna prije svakog putovanja i potpuno je besplatna, a potvrda putovanja stiže odmah.

Kada krenete na put, na granici će službenici uzeti vaše biometrijske podatake (otisak 4 prsta desne ruke i sken zenice oka), koji ostaju u sistemu za dalje korišćenje, pa će prilikom narednog prelaska granice biometrijski podaci biti samo provjereni. EES je prvi dio sistema kontrole granica, a njegov drugi dio se zove ETIAS – sistem izdavanja dozvola za ulazak u EU.

I dok prijavu na EES morate da obavljate prije svakog ulaska u EU, ETIAS je dozvola za put koja važi tri godine ili do isteka pasoša, bez obzira na broj putovanja. Cijena joj je sedam eura. Procedura će u većini slučajeva trajati svega nekoliko minuta, ali u pojedinim slučajevima može da traje i do 30 dana.

Uspostavljanjem EES/ETIAS sistema EU želi da uspostavi kontrolu migracija i konačno dobije tačne podatke ko ulazi na teritoriju Unije i koliko dugo ostaje u njoj.

Nadležni ipak upozoravaju putnike da se na granicama mogu stvoriti gužve u prvim mjesecima primjene ovog sistema, ali tvrde da će kompletan sistem dovesti do ubrzavanja procedura, a samim tim i do znatno kraćeg čekanja na prelazak granice, kada bude u potpunosti uspostavljen.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR