22 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

22° / 14°

Utorak

15.10.

22° / 13°

Srijeda

16.10.

22° / 11°

Četvrtak

17.10.

19° / 13°

Petak

18.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Projekat 'Jadar' velika prilika za Srbiju, kaže američki podsekretar

Izvor: Screenshot

Region

Comments 0

Projekat 'Jadar' velika prilika za Srbiju, kaže američki podsekretar

Autor: Antena M

  • Viber

Američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez (Jose Fernandez) izjavio je danas da je projekat "Jadar" velika prilika za Srbiju koja se "ne ukazuje tako često".

Fernandez je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da bi otvaranje rudnika litijuma na zapadu Srbije omogućio da se prave baterije za preko milion električnih vozila godišnje.

"To će dodati jedan do tri odsto bruto društvenog proizvoda Srbiji, a istovremeno će pomoći svijetu u borbi protiv klimatskih promjena. Ovo je prilika za Srbiju da iskoristi taj generacijski izazov. To je prilika koja se ne ukazuje tako često", rekao je Fernandez.

Američki zvaničnik je istakao da Sjedinjene Države pozdravljaju javnu raspravu koja se u Srbiji vodi o projektu "Jadar" međunarodne kompanije "Rio Tinto".

"Želeli bismo da vidimo kako SAD mogu da doprinesu toj raspravi koja treba da se zasniva na nauci i činjenicama", rekao je Fernandez.

On je podsjetio da se Srbija prije nekoliko sedmica pridružila Partnerstvu za bezbjednost minerala, te da će raditi zajedno sa 14 zemalja i Evropska unija.

"Mi smatramo da ulaganje u kritične minerale širom svijeta mora da donese dobrobit za zajednice i da poštuje visoke standarde životne sredine", rekao je Fernandez.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije nakon sastanka sa američkim zvaničnikom rekao da će Srbija konačnu odluku o projektu "Jadar" donijeti nakon što budu završene sve studije.

"Vjerujemo da je moguće da uz američku pomoć i podršku obezbijedimo najviši stepen zaštite životne sredine i potpunu zaštitu ljudi. Vidimo kao veliku priliku postojanje mineralnih sirovina na teritoriji Srbije za dalji ekonomski uspon i razvoj naše zemlje, ali je potrebno da se svi ovi uslovi ispune", rekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija 16. oktobra potpisati "izuzetno značajan energetski ugovor".

"Ispunjavanje tog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za našu zemlju i osigurati nam da nekoliko godina imamo električnu energiju, što nije lako u savremenom svijetu", rekao je Vučić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR