19 °

max 21 ° / min 13 °

Srijeda

23.10.

21° / 13°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Izvor: diplomacyandcommerce.rs

Region

Comments 1

Picula novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski poslanik iz Hrvatske Tonino Picula biće novi izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Picula će na toj poziciji naslijediti Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat.

“Picula će u narednih pet godina biti zadužen za analizu, praćenje i izvještavanje tijela Evropske unije (EU) o stanju u Srbiji i usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama, temeljnim vrijednostima i specifičnim politikama”, navodi se u saopštenju iz kancelarije Picule.

Riječ je o dužnosti u kojoj će Picula u ime EP pokrivati sve teme koje se tiču odnosa EU i Srbije i u tim odnosima će predstavljati i Odbor za spoljne poslove EP, prenosi Radio Slobodna Evropa.

O stanju u Srbiji Picula će jednom godišnje u ime EP pripremati izvještaje nakon predstavljanja godišnjih izvještaja Evropske komisije.

“U skladu sa velikim iskustvom koje sam stekao i poznavanja prilika na Zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad”, kazao je Picula.

On je rekao da nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti, posebno tokom njegovog proteklog mandata.

Picula je dodao da, kao i uvijek do sada, pozdravlja i podržava činjenicu da je politika proširenja ponovo u fokusu EU.

“Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma. Svaka zemlja treba da bude ocijenjena individualno, prema svojim rezultatima”, rekao je Picula.

Picula je evropski poslanik u EP od 2013. godine.

Tokom višegodišnjeg angažmana kao evropski poslanik aktivno se bavio pitanjima zemalja Zapadnog Balkana, a u prethodnom mandatu bio je izvjestilac za Crnu Goru.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji saglasnost da slovenački zastupnik Marjan Šarec bude izvjestilac EP za Crnu Goru, a Estonac Riho Terras će navjerovatnije biti izvjestilac za Kosovo.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ante

Picula je najbolji hrvatski zastupnik u EU. Pošteni Srbi mogu biti sretni s njegovim imenovanjem. Sigurno je da će im on pomoći u defašizaciji države a samim tim i u približavanju EU!