17 °

max 22 ° / min 14 °

Srijeda

23.10.

22° / 14°

Četvrtak

24.10.

21° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SPC za doniranje organa ukoliko je dobrovoljno i uz posmrtnu saglasnost porodice: "Imamo stav evo dvije hiljade godina"

Izvor: SPC

Region

Comments 0

SPC za doniranje organa ukoliko je dobrovoljno i uz posmrtnu saglasnost porodice: "Imamo stav evo dvije hiljade godina"

Izvor: Agencije

Autor: Antena M

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je njen Sveti arhijerejski sabor još 2004. godine donio stav kojim se saglašava sa transplantacijom organa, ukoliko je donator dobrovoljno zavještao svoje organe i ukoliko je donatorova porodica posmrtno dala saglasnost.

SPC je tako odgovorila na izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se već neko vrijeme čeka odgovor SPC o pitanju doniranja organa i da razgovori o tome s predstavnicima Crkve "maltene uopšte ne idu".

"Sveti Arhijerejski Sabor afirmiše i transplantaciju organa živih osoba ukoliko se time ne ugrožava život davaoca ('donora')", navodi se u saopštenju SPC.

Kako se navodi u saopštenju, ovo sve važi ukoliko je "smrt donatora utvrđena od strane stručne ljekarske komisije u skladu sa medicinskom etikom".

SPC navodi da je uvijek imala, sada ima, i ubuduće će imati "otvoren i krajnje dobronameran stav po pitanju transplantacije organa".

„Ona ima stav, ne od juče, već, evo, dvije hiljade godina. Insinuacija da ‘pregovori’ sa njom ‘teško idu’, maltene nisu ni počeli, potpuno je bespredmetna. Njen jedini rezultat je taj da su poznati mediji, inače vazda neprijateljski nastrojeni prema Crkvi i srpstvu, ustali u njenu zaštitu i pozvali se na njene dosadašnje stavove i relevantne tekstove, od kojih neke ponovo objavljujemo uz ovaj komentar, podsjećanja radi“, dodaje se.

Odbacili su navode ministra o pregovorima sa SPC, navodeći da niko od nadležnih u državi nije od Crkve ni zatražio zvaničan stav, a "kamoli da su o tome vođeni 'teški pregovori'".

"Insinuacija da 'pregovori' sa njom 'teško idu', maltene nijesu ni počeli, potpuno je bespredmetna", dodaje se u saopštenju.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je 16. oktobra tokom promocije kampanje o doniranju organa da već neko vrijeme čeka odgovor Srpske pravoslavne crkve o tom pitanju, te da razgovori s predstavnicima Crkve "maltene uopšte ne idu".

Lončar je dodao i da insistira na razgovoru s patrijarhom SPC Porifirijem i da mu je više puta uputio poziv na razgovor, ali da do sada nije bilo sastanka.

Oko 2.000 ljudi u Srbiji trenutno je na listi čekanja za transplantaciju bubrega, jetre, srca ili rožnjače, pokazuju podaci do kojih je došlo udruženje "Donorstvo je herojstvo".

U saopštenju SPC se dodaje da "vjernike Srpske Pravoslavne Crkve te kampanje medijskih laži i spinova gotovo da ne dotiču. NJima je jasno, na primjer, da episkop koji godišnje pređe više hiljada kilometara, mora da ima na raspologanju automobil, pritom ne u njegovoj ličnoj svojini već u svojini Crkve. Nijednom vjerujućem čovjeku ne pada na pamet da se Crkva, koja je jedina sa narodom ostala na Kosovu i Metohiji, odriče zavjetne srpske zemlje ili da namjerava, čak da hita (!) da do predstojećeg Vaskrsa pređe na „novi” (grigorijanski, „papski”) kalendar. Majstori političkih spinova i medijskih laži ne kreiraju ih da bi „zavrtjeli pamet” vjernicima nego prostodušnom narodu koji se još uvijek budi i osvješćuje poslije decenijâ komunističkog totalitarizma i državnog ateizma.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR