13 °

max 22 ° / min 13 °

Subota

26.10.

22° / 13°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

22° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fon der Lajen otkazala sastanak sa Vučevićem poslije njegovog susreta sa ruskim ministrom

Izvor: epa-efe/arhiva

Region

Comments 3

Fon der Lajen otkazala sastanak sa Vučevićem poslije njegovog susreta sa ruskim ministrom

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen otkazala je unaprijed planirani sastanak sa premijerom Srbije Milošem Vučevićem.

Kako je za N1 potvrdio portparol Evropske komisije, zaključeno je da nema potrebe da se Fon der Lajen sastane sa Vučevićem nakon saopštenja o njegovom sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim u kojem je navedeno da je planirano jačanje saradnje u oblasti ekonomije i ostalih politika između dvije zemlje.

Vlada Srbije je poslije sastanka Vučevića i Rešetnjikova poslala saopštenje medijima, ali to saopštenje N1 nije pronašao na sajtu vlade.

Kako je u njemu navedeno dvojica zvaničnika razgovarali su o daljem jačanju ekonomske i sveukupne saradnje dvije zemlje.

Vučević je naveo da se posjeta ruske delegacije, koju predvodi ministar Rešetnjikov, realizuje u danima kada se obilježava 80 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, pobjede koju su zajedničkim snagama izvojevale jugoslovenska i ruska vojska, dok je ministar Rešetnjikov istakao da je to slavna stranica zajedničke istorije.

Premijer Vučević je naveo da razgovor predsjednika dvije države Aleksandra Vučića i Vladimira Vladimiroviča Putina predstavlja novi zamah sveukupunim bilateralnim odnosima Republike Srbije i Ruske Federacije.

Vučević je naglasio da je za Srbiju od velikog značaja dogovor iz Sankt Peterburga o dodatnoj isporuci gasa tokom zimske sezone, navodeći da je sigurnost snabdijevanja energentima od izuzetne važnosti za Srbiju. On je dodao da je Srbija spremna da razgovara o produžetku ugovora o nabavci ruskog gasa.

Vučević je Rešetnjikovu zahvalio i na pozivu Ruske Federacije za učešće Srbije na samitu BRIKS, gdje su Srbiju predstavljali potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministri u Vladi Srbije.

Govoreći o sankcijama prema Ruskoj Federaciji, Vučević je istakao da Srbija, uprkos velikim pritiscima, vodi slobodnu i nezavisnu politiku, što je njena prednost, jer ima dobru saradnju kako sa Ruskom Federacijom, tako i sa Evropskom unijom, Kinom i drugim zemljama.

Ministar Rešetnjikov je naveo da Ruska Federacija cijeni izbalansiranu politiku Republike Srbije i njen stav prema sankcijama Rusiji.

On je dodao da Srbija i Rusija mogu da unaprijede ekonomsku saradnju i saradnju u drugim oblastima, poput energetike, trgovine, poljoprivrede, saobraćaja.

Čestitajući Srbiji organizaciju međunarodne izložbe EXPO 2027, Rešetnjikov je naveo da su ruske kompanije spremne da učestvuju u svim projektima povodom ove izložbe.

Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Beograd iz BiH, a prethodno je posjetila Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Iz Beograda sjutra ide na Kosovo, a regionalnu turneju završava posjetom Crnoj Gori istog dana.

Ona se po dolasku sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i obišla kompaniju HTEC grupa u Beogradu, gdje je prisustvovala prezentaciji projekata finansiranih kroz IPA projekte i EBRD.

Vučić je na zajednčkoj konferenciji za novinare kazao da će, dok je on na čelu države, evropski put i zalaganje za evropsku Srbiju biti od ključnog značaja za napredak i država će posvećeno raditi na tom cilju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Bilo je vrijeme više da čuvaju EU.

cetinje

Ove lude Srbijance je tacno "capra zasrbljela"da im EU uvede vizni rezim i blokadu financija kole su do sada presle preko par milijardi Eura donacija.