18 °

max 20 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

20° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šešelj otkrio na koji način će se ubiti ako ga isporuče Hagu

Region

Comments 0

Šešelj otkrio na koji način će se ubiti ako ga isporuče Hagu

Izvor: Telegraf/Slobodna Bosna

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj nema namjeru da se vraća u Hag, iako ga sljedeće godine čeka izricanje pravosnažne presude.

Predsjednik Srpske radikalne stranke izjavio je da se neće dobrovoljno vraćati u haški tribunal, s obzirom na to da ga je sud pozvao da prisustvuje završnoj riječi Tužilaštva.

U slučaju da ga državni organi Srbije isporuče i eventualno Hag ipak osudi, Šešelj za Telegraf.rs kaže ima razrađen plan za samoubistvo.

Lider radikala nema namjeru da se vraća u Hag, iako ga sljedeće godine čeka izricanje pravosnažne presude, što je potvrdio predsjednik suda Teodor Meron.

On poručuje da ga Tribunal više uopšte ne interesuje i da se tamo neće vratit dobrovoljno.

- Meni je 13. decembra zakazana žalbena rasprava i ja sam odbio da idem - napominje predsjednik SRS za Telegraf.rs.

Kako se navodi u saopštenju Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je naslijedio Tribunal, pretres će početi uvodnim izlaganjem predsjedavajućeg sudije, nakon čega će uslijediti usmena argumentacija Tužilašva i Šešelja u vezi sa žalbom, u slučaju da Šešelj prisustvuje pretresu.

Branilac u pripravnosti je, kako je navedeno, već naimenovan kako bi se obezbijedilo da Šešeljeva proceduralna prava budu poštovana, u slučaju da on odluči da ne prisustvuje pretresu.

Međutim, poslije ovoga, Šešelja očekuje i žalbena presuda u prvoj polovini iduće godine.

- Neću svojom voljom da idem. Mogu u Hag samo u lancima da me vrate. Ukoliko me režim isporuči, šta ja tu mogu - ističe Šešelj.

Iako je prvostepeno oslobođen svih optužbi, Šešelj bi mogao da se suoči sa osuđujućom presudom.

Kako je njegov sin i poslanik u Skupštini Srbije Aleksandar na Tviteru pozdravio postupak Slobodana Praljka, odnosno samoubistvo haškog osuđenika, iz Telegrafa su pitali lidera radikala da li bi postupio isto.

- Ja imam drugačiji stil. Ja to ne radim u trenutku i gotovo. Kada dođe do tako ozbiljnih razloga, ja štrajkujem glađu. Ja sam tri puta u životu štrajkovao glađu, posljednji je bio 28 dana. Ja jednostavno idem na to da umrem, ako ne ispunim ono što zahtijevam - objasnio je Šešelj za Telegraf.rs svoj plan.

Inače, Tribunal u Hagu je 2016. oslobodio Vojislava Šešelja optužbi za ratne zločine tokom ratova devedesetih, ali tužioci su se žalili.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR