16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čirgić: Ućutkali smo kritičare

Živa istina

Comments 0

Čirgić: Ućutkali smo kritičare

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Srbistika nikad neće odustati od stava da je crnogorski jezik dio srpskoga, ali niko od njih nije ponudio nikakvu naučnu argumentaciju koja bi osporila, i normu crnogorskog standardnog jezika i montenegristiku kao nauku o crnogorskom jeziku, rekao je dr Adnan Čirgić dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost gostujući u emisiji "Živa istina".

Uvjeren je da je Fakultet za crnogorski jezik i književnost je opravdao očekivanja.

“Ono što je najvažnije uspostavljena je saradnja sa lingvistima svjetskoga glasa i više se ne može govoriti da je crnogorski jezik nekakva naša unutrašnja rabota koju ne podržava niko sa strane”, kazao je Čirgić.

Čirgić smatra da su ućutkali kritičare, kako one koji su kritikovali osnivanje Fakulteta tako i one koji ne priznaju crnogorski jezik.

Stav da je crnogorski jezik idiom, sprski sa posebnostima, dolazi od uslužnih Crnogoraca koji žive u Beogradu ili od onih koji odavde rade kao dopisni članovi srbistike,pojašnjava dekan FCJK i rezimira.

“Srbistika nikad neće odustati od stava da je crnogorski jezik dio srpskoga” .

Jezički kod je kasnio našom krivicom

Podsjetio je Čirgić da je Ujedinjeni savjetodavni komitet za registraciju jezika sa sjedištem u Vašingtonu prije godinu priznao crnogorski jezik i Crnoj Gori dodijelio međunarodni jezički kod CNR.

Taj događaj je, kako smatra Čirgić, u istoriji crnogorske kulture u ravni velikih oslobodilačkih bitaka i prvi po važnosti nakon referenduma o samostalnosti Crne Gore.

“Time nas je priznao slavistički svijet. Prvi korak nakon toga, je rad na velikoj enciklopediji slovenskih jezika koju radi međunarodna ekipa lingvista, a FCJK je dobio ponudu da samostalno uradi jedinicu o crnogorskom jeziku, koji će ući kao ravnopravan u veliku enciklopediju slovenskih jezika”.

Taj datum, kako kaže on, ipak, nije dovoljno valorizovan.

“Taj dan je mogao biti simbolično uzet kao dan crnogorskog jezika”, smatra Čirgić.

Crnogorski jezik nije rezultat podrške hrvatske  desnice 

Odgovarajući na pitanje o optužbma da je crnogorski jezik "proguran" zahvaljujući podršci hrvatskih lingvista, ideološki pozicioniranih na desnici, Čirgić kaže:

"Konkretna podrška pri usvajanju pravopisa crnogorskog jezika potekla od Josipa Silića koji je potpuno rasterećen od političkih i ideoloških podjela.Crna Gora je imala podršku i od hrvatskih i bošnjačkih lingvista, ali je Silić čovjek čije je ime zaslužno za taj proces i ne postoji nijedan tekst u kojem bi se moglo prepoznati da je on desničar”.

Najveću štetu crnogorskoj jezičkoj politici, kako smatra on, nanijeli su oni koji smatraju da postoji crnogorski jezik, a da ima srpsko-hrvatsku jezičku normu.

“Lingvisti, sa studijskog programa za crnogorski jezik južnoslovenske književnosti, uz pomoć jednog uslužnog medija šire dezinformacije o oblicima koji ne postoje u crnogorskom pravopisu", kazao je on.

"Čirgilica"je pokvarena teza crkovnog "stručnjaka" 

O provokacijama mitropolita SPC Amfilohija da je navodno novo crnogorsko pismo “čirgilica”, dekan FCJK kaže kako je posrijedi pokvarena teza jednog crkovnog "stručnjaka" za jezik.

“Njome se neobavještenim građanima želi predstaviti današnje crnogorsko pismo kao nekakva novina koju je izmislio Adnan Čirgić, a nasuprot tome nudi im se sveto Ćirilovo pismo, kako je rečeno u jednom od njegovih obraćanja”, kaže Čirgić, ukazujući na Amfilohijevo elementarno neznanje u toj oblasti. 

CANU bira ideološki

Komentarišući nedavno biranje članova Crnogorske akademije nauka Čirgić kaže da  je FCJK predložio za članstvo Milorada Popovića, po jasnim kriterijima najznačajnijeg živog crnogorskog književnika.

CANU je, međutim, primala povrijednosno i ideološki neprihvatljivim kriterijima.

Ideološki - isključivo sa značenjem neprihvatljivog, negatorskog odnosa prema državi Crnoj Gori.   

"Možete Popovića voljeti ili ne, ali niko ga ne može osporiti. Ako imate takvog čovjeka, a sa druge stane potpunog anonimusa u nauci još predstavljenog kao teoretičara književnosti, potpuno je prirodno da ćete predložiti čovjeka koji je najznačajniji crnogorski pisac. Ali takvom čovjeku nema mjesta u CANU", upozorava Čirgić.

CANU je takođe, kako smatra, između vrijednosnog i ideološkog kriterijuma opredjeljuje za ideološki.

“Ljudi koji su utemeljili montenegristiku nikad nisu mogli priviriti u članstvo te akademije. CANU bi trebalo da bude i crnogorska i naučna akademija, ali do danas ona od toga ništa nije”, smatra Čirgić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR