Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Marković u ŽI: Crnogorci polako postaju stranci u Srbiji

| Postavio/la: Antena M

Marković u ŽI: Crnogorci polako postaju stranci u Srbiji

Prof. dr Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju i potpredsjednik SPS, bio je gost Darka Šukovića u Živoj istini. Razgovarali su o srpsko-crnogorskim odnosima, nacionalnom i crkvenom pitanju.

Marković kaže kako ga nervira kad se "činjenice koje su na nivou osnovne škole osporavaju" i krivotvore da bi se "širila bratska mržnja". U tom kontekstu pominje sada već zvanične stavove u Crnoj Gori da se 1918. desila okupacija, dodajući da je to bilo ujedinjenje i da su na crnogorsku teritoriju ušle samo tri čete srpskih vojnika.

Za Božićni ustanak i komitski pokret kaže da su bili u funkciji interesa Italije, a da su odluke tzv. Podgoričke skupštine bile legitimne.

"Nije dobro da se identitet jedne mlade države gradi na mržnji", poručuje potpredsjednik SPS.

Ni suočen sa tačnim podacima o broju srpskih vojnika koji su potkraj 1918. ušli u Crnu Goru, o zločinima nad crnogorskim stanovništvom, o dramatičnim pokazateljima siromaštva najširih slojeva... Marković nije odustao od teze da je "ujedinjenje" bilo legitimno i dobro za Crnu Goru i da je omogućilo Crnogorcima da masovno zauzmu pozicije u Beogradu.

Podaci, međutim, govore da je od preko 800 ministara u međuratnim vladama, samo pet ili šest bilo iz Crne Gore. Da je prosječni dohodak u Crnoj Gori bio tek na nivou trećine prosječnog u Kraljevini Jugoslaviji, a zaposleni su činili 0,1% ukupnog broja zaposlenih u državi.

Marković tvrdi da Crnogorska crkva nije bila autokefalna i potkrijepljuje to nedavnim pismom vaseljenskog patrijarha. Negoduje zbog navodne namjere države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori...

Na podsjećanje da barem pet patrijarha Srpske crkve nije dovodilo u pitanje autokefalnost Crnogorske, kao i desetine srpskih istoričara, da je ona zapisana u hiljadama dokumenata, uključujuci i Tomos koji je SPC izdao carigradski patrijarh Meletije IV... Marković samo kaže:

"Radi se o različitom nivou samostalnosti".

Beogradski istoričar, s podsmijehom neskrivenim, citirao je jotovanu recenicu iz Bukvara, pokušavajuci da pokaže kako je i crnogorski "novogovor" u funkciji vještačkog raskida sa srpskim identitetom.

"Samoizolacijom Crnogorce će polako početi da osjećaju kao strance u Srbiji"!

Komentari

v sprat,

Da Crnogorci nijesu Srbi potvrdio je ovi dr istor.nauka jer bi bar pomalo poznava sopstvenu istoriju .

TMad,

Gospodine Šukoviću, briljirali ste! Tako potkovani znanjem, iz glave baratali sa toliko istorijskih činjenica, moj duboki naklon!

Bpclub,

@Bakica, potraži na youtube. Tamo ide svaka emisija ZI.

Bakica,

Molim Vas dajte snimak cijele emisije.

Zivorad,

Dajte snimak na you tube,please! :)

Vukčević,

Još jedno u nizu "Śedi 1" srpskim istoričarima i njihovim istomišljenicima političarima u emisiji ŽIVA ISTINA od strane DARKA ŠUKOVIĆA!

Suzana,

Gospodin Sukovic je kao i uvijek bio sjajan, ali opet mi se cini kao da nikada bolje nekome nije odrzao lekciju, kao sto je sinoc. Na kraju mi je gospodina iz Srbije bilo zao koliko se pogubio pod najezdom dokaza.

Hrvoje,

Što se čeka? Zašto nema na youtoubeu snimka?

123,

Emisija "Živa istina", Darko drži čas istorije, iznosi činjenice, govori istinu a Marković u konfuziji pokušava da sabere misli i da shvati šta mu se dešava. U glavi mu je haos a njegove rastrzane misli zvone tako da dopiru do svakog gledaoca emisije. Pita sam sebe što mu je sve ovo trebalo.

Boki,

...Vratio ga Darko na fabricka podesavanja.

Ostavi komentar

0/300