Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Đukanović: Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu! Svi su dobrodošli!

| Postavio/la: Milena Aprcović

"Živu istinu" pratite na RTCG1 i RTCG-sat.

Đukanović: Crna Gora će imati autokefalnu Crkvu! Svi su dobrodošli! Foto: Kabinet predsjednika

Neupitno pravo Crne Gore je da krene u obnovu autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati, poručuje predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, dodajući da je to pitanje otvoreno u pravo vrijeme. 

Činjenice mogu i moraju pobijediti spekulacije, kazao je Đukanović u "Živoj istini". 

"Pitanje je samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a vjerujem da smo pokazali takav kapacitet", kaže predsjednik dodajući da treba imati jasnu strategiju i strpljenje:

"Nijesmo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe - Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu", kazao je Predsjednik države. 

Priču o produbljivanju podjela naziva manipulacijama koje zamagljuju suštinu i odgovornost za duboku podijeljenost pravoslavnog bića Crne Gore. 

Cilj državne politike je, kaže, da se obezbijedi jedinstvo u Crnoj Gori i poziva Mitropoliju crnogorsku primorsku da bude dio rješenja.

"Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC u CG formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz koje će Crnogorci protjerivati Srbe, a podjele se nastaviti. Moja politička motivacija je jasna- da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko primorsku mitropoliju, ni druge eparhije SPC u CG, ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da ostanu tradicionalno dio problema", kazao je Đukanović. 

Predsjednik smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika: 

"Koja će široko otvoriti vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovijesti i koja će svima koji su do sada službovali  u ovoj ili onoj crkvi otvoriti mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori", kazao je predsjednik Crne Gore, dodajući da nema ataka na srpske nacionalne interese.

Država je, ipak, kako kaže, pokazala višak tolerancije kada su posrijedi Rumija i krstionica u Tivtu. 

Svako će, ubuduće, što prije morati da razumije da se "ne igramo sa formiranjem države". 

"To znači bezuslovno poštovanje pravnog sistema i svih pravila igre koja postoje u društvu i ta se pravila moraju odnositi i na one koji su u odijelima, i na one u mantijama. Svako mora razumjeti da će biti ili lojalan građanin ili lojalna institucija državi Crnoj Gori, u kojoj živi ili radi, ili će biti prestupnik. Prestupnici će, bilo da su u odijelima ili mantijama, završiti u zatvorskim uniformama, jer je to sudbina prestupnika. Svako ko računa da može beskrajno dugo trajati naše prilagođavanje crnogorskoj nezavisnosti i da će u tom metežu i vremenu formiranja institucija dugoročno profitirati, vara se. Sve što mislite da ste učinili na nezakonit, način biće prije ili kasnije predmet preispitivanja ozbiljne pravne države", kazao je on. 

U Đukanovićev kabinet prije nekoliko dana konačno je stiglo Vartolomejevo pismo.

"Ono se pojavilo 3. jula u našoj ambasadi u Ankari. Vaseljenska patrijaršija je odabrala taj put, na njemu je žig pošte Turske od 1. jula. To dosta govori i o njegovom sadržaju", kazao je Đukanović, dodajući da su neobične okolnosti pod kojima je došlo.

Pozabaviće se, kaže, sadržajem pisma.

"I naravno da računam na nužnost komunikacije sa Vaseljenskom patrijaršijom. Neki preliminarni koraci su preduzeti, konkretniji još ne, ne žurim...", kazao je Đukanović i dodao: "mnogo je tonova u pismu koji me upućuju na zaključak da je osmišljeno u Crnoj Gori". 

Zvaničan poziv iz Srbije za razgovore nije stigao, kaže Đukanović. 

"Oficijelnih poziva nema. Bilo je u usmenim razgovorima takvih ideja, ne dalje od toga.

Nažalost ponavljanje tih ideja je bilo praćeno permanentnim pogoršavanjem atmosfere u međudržavnim odnosima i zaista sam upitan da li je ovo trenutak za realizaciju susreta i razgovora na državnom vrhu ili treba malo preispitati ovu praksu od nekoliko posljednjih mjeseci i pokušati normalizovati odnose koji se raspiruju i stvoriti uslove da se na tim susretima može konstruktivnije razgovarati o saradnji", kazao je on. 

Predsjednik Crne Gore u emisiji "Živa istina" govorio je i o tome da li se povlači sa mjesta lidera DPS-a, opozicionom zahtjevu za formiranje prelazne Vlade, šta misli o retorici koja podsjeća na devedesete, kada bi moglo doći do susreta sa Vučićem...

Komentari

Bokelj,

Hvala gospodine Sukovicu, pitali ste bukvalno sve sto bih zelio da znam. Drago mi je sto ce predsjednik da radi na jacanju i zastiti nacionalnog bica Crne Gore, kerbera ima kao nikad i tu treba biti odlucan!

Bodin,

@Djuro Vučinić To da Đukanovic predlaze da se Srbima u ruke da crnogorska duhovnost, ja ssd cujem od tebe. A pazljivo sam gledao intervju. Ili si shvatio pogresno ili ne zelis da shvatis sta je receno ili ti zbog necega ne odgovara receno. Pravoslavna crkva Crne Gore treba da bude crkva svih pravoslavaca u CG. Ne srpska! Niti je to receno, niti se i po cemu to moglo naslutiti. Nevjerovatno je tvoje tumacenje. Bukvalno podvaljujes.

Crnogorka,

@Nikac Od Rovinja, Apsolutno, to je bio ODLICAN intervju, davno je bilo vrijeme da predsjednik odrzi BESJEDU o stvarnom stanju crkve kod nas. Sve je to ok, ALI MI NIJE JASNO ZASTO SE MIJENJA IME CPC, ZASTO SE NE VRATE HRAMOVI CPC, ZASTO SE NE PONISTI NELEGALNA " ODLUKA" O UTAPANJU CPC u SPC?

Djuro Vučinić,

Nikac od Rovina,Rade,Andrija,istorija i ostali bezimeni. Vi vidite problem raspolućenosti koji stvara SPC,ali rješenje koje Milo predlaže je nemoguće . Stvarno mislite da istorisko trajanje i duhovnost Crnogorskog naroda,treba da štiti i drže od nezaborava Srbi .Sprdate se,i Vi i Milo !

Nala,

@Andrija Malo je reći svjetlosnu godinu....pitam se samo,koliko loše se mogu osjećati svi iz opozicije,dok slušaju ovog čovjeka?Ima li u njihovim glavama imalo moći da nauče nešto pritom i shvate zašto su opozicija i sad i dovijeka sa svojim idejama mržnje, laži i podjela?Predsjedniče,živ i zdrav nam bio!

Crnogorka,

@istorija, ne zalijeci se, razmisli, analiziraj. Nije to s crkvom korektno rjesenje, opet se pitanje CPC ne rjesava, no se utapa u neku novu crkvu " pomirenja sa Srbima". O, tempora, o mores, nikad srece i istine! Sve mrtva politika i KALKULACIJA! Mislim da je to nacionalni promasaj, i politicki.

Pusti pricu,

@Nikac Od Rovinja, , raskrinkavanje i pomirenje = nista! Nikac, nemamo mi nista od tog raskrinkavanja, znamo mi da je SPC okupatorska i da je u agresivnoj misiji unistenja Crnogoraca. No, sta dobijamo, nista. Novu crkvu " pomirenja", pomirenja i gubitnistva, unistenja CPC do kraja!

Marko P,

Je li se govorilo o ovom novom zaduzenju od pola milijarde i rebalansu?

moje,

odlicno Komlene.sad zovni Sindjelica,jos ovo pet,sest dana dok je tu.i pitaj njega sta on musli o CPC.e Komlene,nisi se smijo nocas.divnog li te majka rodi.

istorija,

Milo stvaraš istoriju i ući ćeš u nju, kao najuspješniji vladar Crne Gore, naravno ako se sve ovo dobro završi. A valjalo bi i stvarati ili omogućiti ambijent za formiranje budućih lidera sličnog karaktera i državničke mudrosti i urođenog osjećaja za crnogorske interese.

Ostavi komentar

0/300