11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sredanović: Osjećam se prevarenim. Treba da se uljudimo, kao što su nekad Crnogorci bili

Izvor: Screenshot

Živa istina

Comments 4

Sredanović: Osjećam se prevarenim. Treba da se uljudimo, kao što su nekad Crnogorci bili

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Gost u prvoj novosezonskoj “Živoj istini” bio je osnivač Udruženja Crnogoraca Amerike, čovjek koji je sa završnog predreferendumskog skupa, u maju 2006. poslao jednu od najupečatljivijih poruka, Blažo Sredanović. 

“Evo smo ti došli Crna Goro, došli smo da te zagrlimo slobodnu u najljepšoj majskoj zori i da jasno i glasno kažemo 'DA' , poručio je Sredanović na mitingu uoči referenduma 2006.

Komentarišući današnje stanje u državi i ocjene da se silna suverenistička energija istopila, Sredanović kaže kako se ispostavilo da je među suverenistima bilo oportunista koji su brzo pokazali da su u stvari antiratni profiteri.

“Očekivao sam, kad smo obnovili državu, da će to biti veliki korak naprijed i da će se snage sjediniti. Očekivao sam od Liberala, da ako i ne budu ušli u vladu, da će to biti jaka procrnogorska i proevropska opozicija. Međutim, to se nije desilo. Uslijedilo je razočaranje... Mislim da je čak i onda među suverenistima bilo oportunista koji su brzo pokazali da su u stvari antiratni profiteri i da su to pokušali da unovče”, kazao je Sredanović.

Sredanović je istakao da se osjeća prevarenim od pojedinih aktera suverinističkog bloka.

“Ja sam ih reklamirao kao primjer posvećenosti toj ideji i onda odjednom nijesam mogao da ih prepoznam!? I do danas tu gorčinu osjećam. Lako je početi svaku ideju, ali problem je da se ona dovrši, da se otjelotvori. Oni su dobro počeli, pa su sve rasprčkali”, smatra Sredanović.

Crnoj Gori je, kaže, potreban patriotizam solidarnosti i žali što se izgubila odgovornost za javnu riječ.Podsjeća, zato, na američki moto:

“Koliko nam je potrebna Statua slobode na Istoku, toliko nam je potrebna Statu odgovornosti na Zapadu. Kad čitam neke članke vidim da se, u ime slobode riječi, danas bez rizika može blatiti i to na najvurgalniji način,kao nekakve bordoleze... Takvo ponašanje nije dostojno ni jedne seoske opajdare”, kazao je Sredanović.

Sredanović zaključuje da je moralna obnova neohodna.

“Mnogo se morališe, a malo je morala. Prvo što treba je da se uljudimo kao što su nekad Crnogorci bili. Prosto se izgubilo osjećanje da ne smiješ preći određene granice. Toga je nestalo. Ne drži mnogo govora i budi korektan”, poručio je Sredanović.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

PONOSAN

G.dine Sredanoviću,100% ste u pravu.Mi smo nemoćni,90% vlade i skupštine Crne Gore,i pojedinih institucija je protiv Crne Gore.Jednom riječju "Sramota".

Nikac Od Rovinja

Nekoliko velikih istina o Crnoj Gori i Crnogorcima čuli smo sinoć od ovog divnog čovjeka. Vide se slojevi iskustva življenja u ozbiljnom sistemu, životne mudrosti i bistrine koju je u svijet ponio sa Cetinja. Da, upravo je tako: Crnogorcima fali istrajnost, sposobnost da čuju i uvaže drugoga, a već neko vrijeme postali smo društvo u kojem primitivci vladaju javnim diskursom.

Labud Dabanović

Poslije 3-4g obnove viđelo se da imamo oštaplersku vlast-koja je legalizovala zlotvore crnogorskog naroda i države da imaju partije a vođe śede u Skupštinu i agituju anticrnogorstvo.Tako je vlast uvijek manje zlo za crnogorski narod i da opstaje.A u Skupštinu da ima Crnogoraca s takvma ne bi śeđeli