Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Leković: Nemam podatak o postojanju tomosa SPC iz 1219. godine

| Postavio/la: Jelena Grbović

Leković: Nemam podatak o postojanju tomosa SPC iz 1219. godine

Večerašnji gost u „Živoj istini“ bio je istoričar Žarko Leković sa Istorijskog instituta UCG. Povod je bio junilej 800 godina od navodnog  sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji obilježavaju u manastiru Podlastva u Grblju.

Upitan da li postoji sačuvani tomos da je SPC stekla kanonsku autokefalnost, Leković je odgovorio da takav podatak nema.

„U literaturi se svugdje navodi 1219.godina kada je stvorena Srpska erhiepiskopija. Taj podatak ja lično nemam, ali ne možete reći da ga nema. Dokumenta su vjekovima nestajala. Problem srpske istorije je nedostatak dokumenata. Ja to znam na osnovu literature pouzdanih istoričara. Za taj period ima vrlo malo dokumenata. Imate svjedočanstva svjedoka. Tada SPC prestaje da bude pod Ohridskom arhiepiskopijom“, kazao je Leković

Leković tvrdi da postoje samo narodna predanja da je Lazar Hrebeljanović rođen u Grblju.

„Dokumenti su osnov. Ima raznih verzija i gdje je rodjen Mehmed Paša Sokolović. Ne znam da li ima istorijskih dokaza, ali znam za priču i predanje da je porijeklom iz Grblja“, kazao je Leković.

Upitan da li ima dokaza da je car Dušan obnovio manastir Podlastvom, Leković je kazao da i za to postoje tek narodna predanja.

Komentari

Istoricar,

@Srba Crnogorčević, Ma šta vi srbalji znate o rastku Nemanjiću? Znate li da je do 30-te g.bio Hrvat, krstio se u katoličku crkvu pod katoličkim obredima, da je brata stefana prvovjencanog tukao do iznemoglosti da bi ga lakše silovao, da je uveo pravoslavnu crkvu samo da bi sebe proglasio za sveca

milos,

Nevjerovatno je da jedan istoricar u nedostaku dokumenata o nekom dogadjaju upomoc priziva religiju koja ce mu omoguciti da vjeruje da se nesto dogodilo iako ne postoje dokazi. Pozdrav za gospodina Sukovica i za ulozeni trud u emisiji.

Radoš,

Nekad su, znaju stariji ljubitelji tenisa, Čehoslovaka Mečira zvali "ubica Šveđana". Darka bi komotno mogli prozvat "ubica" (veliko)srpkih istoričara.

Timur,

Mislim da se već može govoriti o ozbiljnom kompleksu srpskih istoričara od Darka Šukovića. Svaki je dosad prošao kao bos po trnju. Nema razlike jesu li vedete iz Begiša, domaći prevrtači poput Lakica ili zadojeni velikosrbi poput Lekovica i Rakovica, ne umiju vrata potrefit na kraju emisije.

ZDS,

Hrvoje,Rvoje nema naroda da je veći klovn(kaun) od vas Rvata:počnimo od Kolinde koja je najveći antifašista,pa Crkve u Rvata,pa..... Ali kad vidim silnu mlaež u Splitu sa ispruženom desnom rukom na koncertu Tompsona samo mogu reći:Tko ima ovakvu mladež ne treba da brine za svoju budućnost !

Srba Crnogorčević,

Bugari slave Svetog Savu kao pravoslavnog sveca, ali i kao velikog prijatelja, jer je umro u Velikom Trnovu, gde je i prvobitno sahranjen u našem manastiru. Takođe i zato što je stvorio Srpsku crkvu, državu i uneo mir među balkanske narode, zbog čega su ga svi voleli i poštovali

Srba Crnogorčević,

Hrvoje bolje gledaj svoju historiju, a sveti Sava se priznaje od Banja Luke do Sofije, Svete Gore, Jerusalima, Moskve, svi pravoslavni ga poštuju i slave

Hrvoje,

Veliki dio tzv srpske historije je "rekla-kazala". Više vjerujem babi Vangi i braći Tarabići nego tzv srpskim historičarima. Šteta,jer to bi bili dobri pisci dječjih bajki,šteta što se gube u zanimanju koje nije za njih. Eh dragi crnogorci što vas snađe,da vam ovakvi klaunovi govore da ne postojite

Pencilin,

Zar ovo nije tužno i žalosno? Ovo je primjer kako se istorijska nauka baca pod noge i zloupotrebljava zarad "višeg" cilja.. nemam riječi, prosto mi je neshvatljivo da ovaj može biti autoritet u akademskoj zajednici.. kakva je to nauka koja nije bazirana na naučnim metodama već na vjerovanju?

mr,

Ali zato imaju istoriju zasnovanu na predanjima, koju Risto po potrebi i u zavisnosti od toga đe se nalazi, prilagođava, filuje i maže raznim bojama. A raja ne trepće.....

Ostavi komentar

0/300