13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Leković: Nemam podatak o postojanju tomosa SPC iz 1219. godine

Živa istina

Comments 10

Leković: Nemam podatak o postojanju tomosa SPC iz 1219. godine

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Večerašnji gost u „Živoj istini“ bio je istoričar Žarko Leković sa Istorijskog instituta UCG. Povod je bio junilej 800 godina od navodnog  sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, koji obilježavaju u manastiru Podlastva u Grblju.

Upitan da li postoji sačuvani tomos da je SPC stekla kanonsku autokefalnost, Leković je odgovorio da takav podatak nema.

„U literaturi se svugdje navodi 1219.godina kada je stvorena Srpska erhiepiskopija. Taj podatak ja lično nemam, ali ne možete reći da ga nema. Dokumenta su vjekovima nestajala. Problem srpske istorije je nedostatak dokumenata. Ja to znam na osnovu literature pouzdanih istoričara. Za taj period ima vrlo malo dokumenata. Imate svjedočanstva svjedoka. Tada SPC prestaje da bude pod Ohridskom arhiepiskopijom“, kazao je Leković

Leković tvrdi da postoje samo narodna predanja da je Lazar Hrebeljanović rođen u Grblju.

„Dokumenti su osnov. Ima raznih verzija i gdje je rodjen Mehmed Paša Sokolović. Ne znam da li ima istorijskih dokaza, ali znam za priču i predanje da je porijeklom iz Grblja“, kazao je Leković.

Upitan da li ima dokaza da je car Dušan obnovio manastir Podlastvom, Leković je kazao da i za to postoje tek narodna predanja.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Istoricar

@Srba Crnogorčević, Ma šta vi srbalji znate o rastku Nemanjiću? Znate li da je do 30-te g.bio Hrvat, krstio se u katoličku crkvu pod katoličkim obredima, da je brata stefana prvovjencanog tukao do iznemoglosti da bi ga lakše silovao, da je uveo pravoslavnu crkvu samo da bi sebe proglasio za sveca

milos

Nevjerovatno je da jedan istoricar u nedostaku dokumenata o nekom dogadjaju upomoc priziva religiju koja ce mu omoguciti da vjeruje da se nesto dogodilo iako ne postoje dokazi. Pozdrav za gospodina Sukovica i za ulozeni trud u emisiji.

Radoš

Nekad su, znaju stariji ljubitelji tenisa, Čehoslovaka Mečira zvali "ubica Šveđana". Darka bi komotno mogli prozvat "ubica" (veliko)srpkih istoričara.