16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pendarovski: Ljuti smo na Makrona! Politika proširenja suspendovana; nečasno je mijenjati pravila na poluvremenu!

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Živa istina

Comments 4

Pendarovski: Ljuti smo na Makrona! Politika proširenja suspendovana; nečasno je mijenjati pravila na poluvremenu!

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Živa istina na RTCG 1 i RTCG sat od 20:05

"Ne poznajem nijednog čovjeka iz državnog rukovodstva... ko nije bio ljut na Francusku i francuskog predsjednika."- otvoren je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, odgovarajući u "Živoj istini" na pitanje da li osjeća ljutnju prema Emanuelu Makronu, zbog blokade otvaranja pristupnih pregovora Skoplja sa EU.

Makedonski predsjednik, međutim, naglašava da odluku ne dozivljava kao stav jedne države, već kao potez iza kojega stoji cijela Evropska unija. Baš kao što dugogodišnju blokadu ulaska Makedonije u NATO nije smatrao stavom samo Grčke, nego kompletne Alijanse. "Izvini, ali vi ste se solidarisali sa tom odlukom" - objašnjava svoj rezon Pendarovski.

Nema razumijevanje ni za Makronovu strategiju: prvo reforma koja bi učvrstila EU, pa tek onda nastavak proširenja.

"Mi ne tražimo da sjutra ili u ponedjeljak postanemo punopravna članica. Tražimo da počnemo, da dobijemo šansu, i zatim, kroz tih 35 poglavlja, oni maju vremena do mile volje da se učvršćuju koliko hoće", kaže makedonski predsjednik.

Zatim podsjeća na ono što je njegova država žrtvovala radi euroatlantskih integracija.

"Mi smo jedina država u istoriji svijeta koja je promijenila svoje ime, da bismo dobili datum za pregovore i sjutra postali članica EU i NATO-a. Ja sam imao predsjedničke izbore prije pet, pet i po mjeseci. Moja glavna tačka, uporišna tačka čitave moje propagande bila je da moramo promijeniti ime države, jer jedna zemlja članica te dvije organizacije isto osporava, da bismo ušli u Evropu. I sada, nemamo Evropu! Kako da ja objasnim tim ljudima zašto nemamo Evropu?" - pita (se) predsjednik Pendarovski.

Iskreno odgovara i na pitanje o šansama da se, na insistiranje Finske, do kraja predsjedavanja te države EU, do Nove godine, Francuska privoli na saglasnost za početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije.

"Daću vam najiskreniji mogući odgovor. Dakle, kao čovjek ne vidim nikakvu nadu, kao građanin ove zemlje. Kao predsjednik - da. Zašto? Zato što sam plaćen, ne samo da budem optimista, već i da budem realista."

A, realizam pokazuje u odgovoru na pitanje: da li je politika proširenja EU zamrznuta:

"Ona je suspendovana. Evo da ja upotrebim drugu riječ. Dakle suspendovana."

Razočaranost odlukom Evropskog savjeta kompenzira ubrzana ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije NATO. Punopravno članstvo u NATO, "najkasnije u prvom kvartalu sljedeće godine" za Sjevernu Makedoniju važnije je od početka pregovora sa EU- kaže predsjednik Pendarovski.

U razgovoru sa Darkom Šukovićem, predsjednik Sjeverne Makedonije objašnjava zašto želi vanredni samit lidera država Zapadnog Balkana?

"Ako se mijenja metodologija ili ako nam se nudi nešto drugo, a nudilo nam se kroz javne izjave visokih državnih funkcionera ključnih zemalja članica Evropske unije, ja mislim da svi mi koji smo na Zapadnom Balkanu, nezavisno da li je neko više napredovao, neko čeka da počne pregovore, moramo reagovati na isti način. Dakle, moj glavni 'okidač' da zatražim takvo izjašnjavanje svih zapadno-balkanskih političkih lidera bila je pres konferencija predsjednika Makrona u kojoj se on prema nama referisao kao prema komšiluku, kao susjedstvu Evropske unije. U institucionalnom, u statusnom smislu, Zapadni Balkan nije susjedstvo Unije... Mi nijesmo komšije, mi smo dio Evrope i da li danas, da li za deset godina, mi treba da postanemo dio Evrope. Bazični dokumenti Evropske unije iz 1957. godine kažu: Svaka evropska država, država na evropskom kontinentu ima pravo da bude članica Evropske unije."

No, to je samo prvi razlog za okupljanje balkanskih lidera, kaže Pendarovski:

"Na nekim razgovorima koje je tog dana imala naša delegacija u Briselu, od vrlo visokih evropskih funkcionera, nijesu iz Francuske, predočena im je alternativna forma pridruživanja ili članstva ili kompenzacija za članstvo, nazvana Evropska ekonomska area ili zona. To je apsolutno neprihvatljivo!"-poručuje predsjednik Sjeverne Makedonije i dodaje:

"Ako oni nude EEA-u, tu skraćenicu, izvini ali to nije članstvo. Ja mislim da na tom eventualnom samitu zapadno-balkanskih lidera, mi treba da kažemo - 'ne, hvala, zahvaljujemo'! Ništa kao alternativa punopravnom članstvu – neka traje 20 godina."

Za nagoviještene promjene metodologije pristupnih pregovora i ocjenjivanja spremnosti država-kandidata za ulazak u EU, predsjednik Pendarovski nema razumijevanja:

"Ne možete mijenjati na poluvremenu pravila igre. To je nečasno, to je nefer prema zemljama koje sada pregovaraju!"

"Ja tvrdim da od nas i od vas ( Crne Gore) nema bolje pripremljenih kandidata, kakva god želiš metodologija neka bude. Neka bude i reverzibilan proces, kao - ako ideš naprijed pa imaš negativne trendove u oblasti koju si zatvorio, vraćaš se nazad. U redu je. Ali nemoj da mi nudiš alternativu članstvu, jer to više nije zajednička Evropa, to nije više zajednički evropski dom."- poručuje predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski u emisiji "Živa istina" koja je na programu večeras u 20,05 na Prvom i SAT kanalu Javnog servisa i u kojoj se, pored ostalog, govori o Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, negiranju makedonskog nacionalnog identiteta, hibridnom ratu protiv Vlade u Skoplju...

Emisiju možete pratiti na RTCG 1 i RTCG sat od 20 sati i 5 minuta. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Da čovjek poželi jednog ovakvog i u svojoj državi...!

Marko

Top emisija. Kakva poruka na kraju... bravo Šukovicu! Pendarovski veliko otkrice i ohrabrenje.

Radule

Auuh kako dobar intervju. Makedonac presimpstican i pametan.