Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Štern: Nafta je obnovljiv izvor, a Jadransko-jonski autoput povećao bi BDP 20%

| Postavio/la: Milena Aprcović

Počela "Živa istina"! Pratite je na RTCG 1 ili RTCG sat.

Štern: Nafta je obnovljiv izvor, a Jadransko-jonski autoput povećao bi BDP 20% Foto: Screenshot

Davor Štern, vrhunski autoritet u oblasti energetike, u "Živoj istini" govori o budućnosti snabdijevanja Evrope gasom i naftom, analizira mogućnosti da u doglednom periodu "Stari kontinent" nadomjesti uvoz tih energenata iz Rusije; govori o političkoj dimenziji sadašnje zavisnosti evropskih zemalja od ruskih energenata i američkom protivljenju dovršetku gasovoda "Sjeverni tok 2".

Štern, nije pristalica stanovišta o nafti kao resursu koji je jednom nastao i koji će, kao takav, jednom nestati.

Bivši ministar privrede u Vladi Hrvatske (1995-97) i generalni direktor kompanije "INA" (1997-2000) rezolutno je protiv eksploatacije nafte iz podmorja Jadrana. No, veliki je pobornik izgradnje Jadransko-jonskog autoputa, pogotovo zato što bi, osim saobraćajnog, predstavljao strateški energetski koridor.

Štern u "Živoj istini" govori i o budućnosti industrije aluminijuma ( bio je savjetnik "Glenkora" i dio tima "Rusala" u pregovorima o kupovini "KAP"-a) u Regionu; u Hrvatsku je doveo trojicu ruskih naftaša sa "Forbsove" liste najbogatijih, pa komentariše sliku o savremenom ruskom biznismenu kao bahatom skorojeviću; otkriva ima li istine u tvrdnjama da je jedan od najbogatijih Hrvata i da li žali što se, kao petnaestogodišnjak, vratio iz Izraela u zemlju u kojoj je rođen...

"Živu istinu" gledajte od 20,05 na Prvom i Satelitskom kanalu Javnog servisa.

Komentari

Johnni,

Sjajan sagovornik koji zna sta prica. Za nas najvazniji nauk je da nema ljeba od jeftinog turizma, ni od nafte u Jadranu. I da je Jadransko–jonski putni pravac glavna sansa za razvoj, ali ne preko nase balkanske sirotinje, nego od preusmjeravanja medjunarodnih tranzitnih tokova

ja,

odličan intervju! da se nije ovaj autoput, koji smo započeli, pravio prema Memorandumu 2-3?

Hrvoje,

Što prije jadransko-jonski put. Povezati Grčku,Makedoniju sa Europom modernim autoputem. Već je do Ploča napravljen. Staviti instalacije u temelje autoputa za optički kabel,energetski kabel i brzu željeznicu između dviju traka autoputa. To je budućnost.

Barbarosa,

Ovo je intervju i ovo je pravi Javni servis. Ovo je gost, a bogomi i ovo je voditelj. Svaka cast.

Ostavi komentar

0/300