14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bogojeski u Živoj istini: Svaki evropejac u regionu mora podržati crnogorsku stranu

Živa istina

Comments 3

Bogojeski u Živoj istini: Svaki evropejac u regionu mora podržati crnogorsku stranu

Autor: Jelena Grbović

  • Viber
Akcenti iz "Žive istine"

Predsjednik Unije evropskih federalista Sjeverne Makedonije i bivši funkcioner VMRO DPMNE Petar Bogojeski kazao je u "Živoj istini" da Srpska pravoslavna crkva pokušava da se stavi iznad države Crne Gore. Uporedio je crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti sa rješenjima u njegovoj državi:

"Crnogorska država dozvoljava da na svojoj teritoriji ima registrovanu SPC. Veći ste demokrate od Sjeverne Makedonije! U Sjevernoj Makedoniji ne mogu da imaju dvije pravoslavne crkve, kod nas je dozvoljena samo jedna. Vaš zakon je najliberalniji u regionu. Pokušaj da se crkva stavi iznad države direktni je akt da se sruši autoritet crnogorske države".

Objašnjavajući zašto je potpisao Apel 88, Bogojeski napominje da ga dešavanja u Crnoj Gori podsjećaju na ono što se ne tako davno dešavalo u Makedoniji i kaže:

"Sve nas je iznenadio pokušaj srpskih nacionalista u zemljama gdje žive, da se organizuju i ospore legitimno pravo da crnogorski parlament donese neki zakon. Srpska država na neki način insistira da bude umiješana u unutrašnje stvari Crne Gore, Makedonije ili Bosne i Hercegovine. Dio tih svetinja koje se brane su crnogorske i njih je izgradio crnogorski narod. Mislim da SPC nema nikakvih prava na tu imovinu. Tako je bilo i u S. Makedoniji... Svi mi na Balkanu koji podržavamo evropeizaciju i pravo na samoopredjeljenje, prirodno je da podržimo crnogorsku stranu jer Crna Gora ima legitimno pravo da zakone, ne samo donosi već ih i primjenjuje“.

Bogojevski ukazuje  da je crkva emocija, te da, kada se uključi u političke procese, ta borba nije ravnopravna.

„Ako vaš oficijalni mitropolit Amfilohije ima skrivenu političku agendu i ako to utiče na ljude, posebno na one koji su sa srpskim identitetom, to nije ravnopravan politički proces u Crnoj Gori... I u Makedoniji imamo posljednjih godina pojavu etničkih partija i zalažemo se da to Ustavom zabranimo. Pojavila se religiozna partija Besa! To je neprijatan proces ako dobijemo partije sa religioznim predznakom. Isto je i u Crnoj Gori, vi imate veliku partiju SPC“!

Komentarišući sjutrašnji skup Srba iz regiona u Beogradu, koje će primiti predsjednik Aleksandar Vučić, Bogojeski ističe neprincipijelnost u reagovanju:

"Kada albanski lideri idu na slične skupove koje organizuje Edi Rama, u Makedoniji je to katastrofa. Kad srpski lideri idu kod Vučića ili Dačića, to nije problem u makedonskoj javnosti! To je dvojni aršin protiv koga se ja borim".

Upitan da li je optimista da će Zapadni Balkan, ipak, biti dio EU i zapadnog civilizacijskog kruga, Bogojeski poručuje da Beograd i Moskva moraju da shvate da je prozapadni, evropski put slobodna volja građana tih država.

"Ako se Rusija umiješa u naredne izbore, to će biti akt neprijateljstva prema Makedoniji" - jasan je Petar Bogojeski.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

nikola

hej gospodine Šukoviću, kakav gost, kakva pitanja... kakvo novinarstvo.. veliko poštovanje...

Tomo

Makedonac bez dlake na jeziku. Stvari treba nazvati pravim imenom da bi se mogle rijesiti pravedno i efikasno, kao u Makedoniji.