8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Burić: Tara će biti kao što je i prije bila; Uz auto-put, Skadarsko jezero milenijumski projekat

Živa istina

Comments 2

Burić: Tara će biti kao što je i prije bila; Uz auto-put, Skadarsko jezero milenijumski projekat

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber
"Apsolutno je nesporan oporavak Tare", tvrdi Burić!

Tara će biti kao što je i prije bila, tvrdi u"Živoj istini" prof. dr Mihailo Burić, geolog i hidrolog, bivši ministar zaštite životne sredine.

Burić je na tvrdnje iz NVO sektora da je zbog radova na autoputu i izgradnje mostova Tara 1 i 2, korito istoimene rijeke  izmješteno, rekao da se radi o privremenom uticaju.

"Apsolutno je nesporan oporavak Tare. Važno je da istaknem da se radi o privremenom gradilištu, privremenom uticaju i Tara će da živi kako što je živjela i prije. Neka mi neko kaže da nije tako. U sistemu uticaja na životnu sredinu to se zove privremeni uticaj... Hoće li to što ćemo kopati bagarima vječno da uništi Taru? Ja takva razmišljanja ne mogu razumjeti", kazao je Burić.

Burić je istakao i da mjere zaštite ne mogu biti apsolutne, te da stope mostova moraju da se rade u koritima, uz napomenu da postoji više takvih mostova u Crnoj Gori.

Na tvrdnje da je tokom 2017. i 2018. fauna dna Tare kod Mateševa potpuno uništena, Burić je kazao: 

"Prvi talas vode koji naiđe nakon završetka radova ispraće sve i stvoriće uslov za život riba. U zoni u kojoj bentos i plantkon narušen trebaće više vremena, neko kaže tri ili pet, neko deset godina", objasnio je Burić.

Kada se završe svi radovi na auto putu, slijedi proces monitoringa oporavka terena.

"Kada se završi auto-put, dvije godine se posmatra to što je popravljeno, da se vidi da li smo stvarno uspjeli. Ako nije uspjela remedijacija,mora da se dopuni", kazao je Burić.

Naglašava da je neozbiljno kako pojedinci u Skupštini govore o Tari, zato i kaže da je posrijedi "politička hidrologija", i nije mu jasno zašto se na dnevni red u parlamentu ne stavi sam projekat, nego Mihailo Burić?

Kazao je i da CRBC, za koju je angažovan kao ekspert, kompanija međunarodnog autoriteta koja gradi autoput u uslovima koji su pravi podvig.

Dodaje i kako nikada ne bi radio za bilo koga, ukoliko njegova stručna savjest ne bi bila mirna.

Ističe i da je uz auto put, najvažniji - milenijumski projekat Skadarskog jezera.

Na pitanje da li neko pregovara sa Albanijom o vraćanju Drima u staro korito, Burić kaže:

" Tu ima nekoliko varijanti. Samo vraćanje Drima u korito je problematično, ali regulacija Skadarskog jezera može da bude urađena na nekoliko načina. To je projekat koji je isplativ sam po sebi. Postojao je sporazum između Vlade Crne Gore i Albanije, postojala je međudržavna komisija, sada sam čuo da je ministar Simović formirao novu Komisiju. Na posljednoj sjednici Komisije, predložio sam da formiramo zajednički tim eksperata koji će otvoriti proces i predložio sam da konkurišemo kod EU, jer to bi sigurno imalo podršku. Tako da se krenulo sa tim,ali mislim da bi trebalo ići mnogo brže".

Burić je govorio i o Morači, Cijevni, a interesantno je bilo i to što je kazao da je postoji potonula cetinjska rijeka,  do koje je, kako tvrdi, moguće doći. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

www

hitno zabraniti ulazak ovijeh korumpiranih iz svjetskog fonda za zastitu zivotne sredine jer su vece steftocine od ovijeh politicara sto im je zabranjen ulaz

Andrija

Odlican intervju, prijeko potreban da se sazna šta se desava na lokalitetu o kojem bruje Mans i Vijesti. Za razliku od vašarišta od emisije, prije neko veče.