27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Stav

Geopolitika i „skeptičari“

Autor: Mirjana Dragaš

  • viber

Peko Popovic

Kakva jednostrana analiza. Ispade da interese ima samo Rusija, dok se ostale zemlje ni ne spominju. No, stvarno najveci promasaj nalazi se u drugoj rijeci naslova. Zapadna civilizacija rodjena je s Dekartovom filozofijom olicenom u recenici "Cogito ergo sum". Za Dekarta, misao pocinje sumnjom. Bez sumnje nema misli, nema nauke, nema Zapadne civilizacije. To sto vi ovdje cinite je zamjena teza, dje je vjerovanje zvanicnim izvorima kao bozijim, inace azijska praksa, predstavljeno kao praksa Zapada, dje su drzavnici poput Busa i Blera dokazani lazovi u slucaju tvrdnji o oruzju za masovno unistenje Sadama Huseina. Vasa "geopolitika" vise je geopoetika, idealisticko pjevanje o slobodi jednoga suznja.

flamantes

Potpuno se slažem sa gospodinom Popovićem, jer ne treba zaboraviti 1916. kada je ruski car puštio Crnu Goru niz vodu i poklonio je Srbiji, ne bi li nju zakačio za sebe. I sadašnja Ruska Imperija koristi isti postupak. Za vrijeme Miloševića sam primjetio da je Treće oko bilo najobavješenije glasilo SRJ, danas primjećujem da u razne Srpske Vange i Srpski Nostradamusi oni koji prenose projekte srpske politike.

Dekart

Analiza nije jednostrana, nego tačna. Dirljivo je pročitat kad se Amfilofijevi rukoljupci počnu pozivat na Dekarta i sumnju. Pročitaj jutrošnju izjavu zamjenika predsjednika Dume pa sam procijeni prijeti li nam opasnost od Buša i Blera ili od nekog drugog i ovako nesrećno protumačenog Dekarta.

Peko Popovic

Analiza je apsolutno jednostrana. Ulazak CG u Nato je podjednako logika velike imperijalne sile da zatvori toplo more Jadrana za Rusiju, koliko je i rusko neslaganje sa tim. U dosadasnjim pokusajima Rusa da izadju na toplo more, Amerika ne da je nedemokratski djelovala, no je sprzila Vijetnam. Zarad cega, da ne bi bilo slobodne i jeftinije trgovine Rusije sa svijetom. To je upravo imperijalizam. Dekarta ne tumacim, no samo citiram, Dekart je sam spomenuo sumnju, bez sumnje nema moderne misli i to je fakat. Mediji su cetvrta grana vlasti jer u nacelu ne mogu da vjeruju zvanicnim izvorima. Bus i Bler su lagali za teririzam i Sadama, Njujork Tajms se izvinjavao citaocima jer nije dovoljno preispitivao zvanicne podatke. Ispade da ce to jednog dana i Antena M da ucini.

Peko Popovic

Odgovor #2 evo, umjesto Dekarta malo Lenjin i karakteristike imperijalne logike. 1. Dominacija finansijskog kapitala 2. Prostorna stratifikacija svijeta na centar i periferiju 3. Transnacionalne korporacije 4. Privatizacija putem stranog kapitala. U sva cetiri slucaja, Amerika je glavna imperijalna sila, a u ovom tekstu se to ne spominje. No, nekakva Rusija, koja nema finansijski kapital (ekonomija joj je 15 outa slabiha od americke), koja je izgurana na periferiju svjetskog sistema, koju su ekonomski mrcvarili i njeni tajkuni, koja ima transnacionalnih korpiracija sto puta manje od SAD. Ja ne znam vecega dokaza za jednostranost objavljenoga teksta, do cinjenice da su SAD najveca imperija na svijet.

Mitar

Što bi sa tavariš Milenkom, odjednom Rusi nisu krivi, već jednostavno kao i svaka druga Imperija mora imat agresivnu spoljnu politiku? Da li je ovo rekao, da i Amerikanci i Englezi rovare ovuda ali na suptilniji način? Ali tavariš zaboravi četvrtu vrstu, lažni domoljubi. To je ona vrsta ljudi koja je od jugoslovenstva, preko četnikovanja do dukljanstva uvijek činila vlast, uvijek prozivala izdajnike preko "intelektualaca" sličnih znamo kome, a na kraju se njihov buđelar višestruko uvećavao. E ti su najgori....