17 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

Božićni ustanak-početak epske borbe "za pravo, čast i slobodu Crne Gore"

Autor: Milena Aprcović

  • viber

Rados

Mitrofan ban veleizdajnik CG... preteca danasnjega poglavara SPC u CG

Tako

Koristan tekst... malo, netipicno za ovaj portal, hladno napisan. Ali, mozda je zato i korisniji. U svakom slucaju, portal i radio Antena M rade posao mrtvoga i beskorisnoga Javnog servisa. U koji drzava sipa milione

mr

Ocekivao sam nesto vise od pukog, hladnog, nabrajanja, zaista relevantnih cinjenica... Nekad je g Andrijasevic to, tako dobro radio...

Kuc

Prvi bratoubilacki rat je pohara Kuca od strane Mirka Petrovica koja je sramota za CG i u kojoj je izginulo vise ljudi nego sto je ucestvovalo u ovoj pobuni!

Tonko

Ti, Kuču, nijesi ljubitelj činjenica...da ti ne kažem da la..š! Da nijesu tvoji preci bili brojniji kod vezira u Skadru, nego kod gospodara na Cetinje, nikome dlaka sa glave ne bi falila. A, priče o ubijanju đece u kolijevci i slične izmišljotine samo su lažljiva, anticrnogorska propagana velikosrba i, danas, Amfilohija i njemu sličnih falsifikatora. No, tebi i sličnijema ti vazda treba opravdanja za mržnju prema zemlji u kojoj ste se rodili. Bruke i nesrećnici.

Posmatrač

Andrijašević brzo i lako izvede zaključak, odbijajući svaku sumnju ("nesumnjivo"), da je Božićni ustanak bio "prvi" "građanski rat" u Crnoj Gori. 1) Kroz hiljadugodišnju istoriju Duklje/Zete/Crne Gore bilo je više unutrašnjih, politički motivisanih međusobnih okršaja sa elementima građanskog rata. 2) Božićni ustanak ne može se definisati samo kao "građanski rat" jer je u pitanju okupacija druge države - Srbije, čije su trupe bile u Crnoj Gori i koja je regrutovala i naoružavala pristalice bezuslovnog ujedinjenja i generisala sukob među Crnogorcima. Dakle, ne može se, a pogotovu ne na ovaj način, amnestirati glavni akter - država Srbija, što Andrijašević čini.