14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BOŽE, FALA TI ZA OVAJ SREBROTOČIVI PROGON!

Stav

Comments 5

BOŽE, FALA TI ZA OVAJ SREBROTOČIVI PROGON!

  • Viber
Piše Darko Šuković Da se, kratkim rezovima, pozabavimo isključivo onim što smo juče vidjeli na Javnom servisu, tokom prenosa osveštanja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira!

Inače, podignutog pregnućem MCP u čast prvoga crnogorskog sveca Vladimira Dukljanskog!

Dakle, samo o viđenom, iako se u prenosu, a i u mnozini ranijih prigoda, čulo obilje materijala zavodljivoga za izdvajanje i analitičku obradu: od tvrdnje da se Vladimir svesrdno zalagao za pravoslavlje, iako je obezglavljen trećinu vijeka prije šizme; do toga da je bitka na Tuđemilu, zapravo, bila običan razbojnički napad, predvođen Vladimirovim nasljednikom Stefanom Vojislavom, na dobro čuvanu pošiljku zlata regularne države Vizantije.

(Pa se crnogorska država bruka što jedan kriminalni čin baštini kao Dan Vojske, a gospodin Amfilohije zbog toga crveni pred Grcima; baš kao što se i Crnogorska crkva blamira prisvajanjem Svetoga Vladimira Dukljanskog, kojega SPC, inače, prvi put pominje daaavne 1861. Cijelih 845 godina nakon dekapitacije!)

No, šta smo to viđeli? Ili, bolje, šta smo mogli viđeti, pod uslovom da nam vjera nije pomutila vid? Ne u smislu vradžbina ili opsjenarstva, da se koji vjernik ne uvrijedi, mislim na podložnost stada pastirovoj interpretaciji stvarnosti.

Kako spolja, tako iznutra Saborni hram kipti sjajem i bogatstvom. Toliko da mu ni mlječni signal TVCG ne može ozbiljnije nauditi. Ne bih da javno ocjenjujem estetiku bogomolje,(mada imam stav) jer znam da mi fali ekspertskog znanja i objektivnosti.

U svakom slučaju, gabaritima i nakinđurenošću Saborni hram odslikava superiornu snagu, finansijsku i statusnu, posve neprikladnu samoproklamovanom položaju SPC u nezavisnoj Crnoj Gori!? Za progonjenu vjersku zajednicu, kojoj se ne priznaje registracija na nebu, a sa nekih, doduše rijetkih, adresa osporava pravo da neoporezovano ubira zemaljske prihode od usluga u crkvama, manastirima i hotelima, hram je ispao… ne bilo uroka.

Uostalom, kako izgleda biti favorizovan u nezavisnoj državi Crnoj Gori, zorno pokazuje sjaj i veličina Vladičanskog doma Crnogorske pravoslavne crkve, na Cetinju.

Opet, ako vjerujete svojim, a ne prvosvještenikovim očima.

Pandan ovom crkovnom paradoksu možete naći jedino u sferi medija. Samo se u Crnoj Gori glasila izvikana za prorežimska gase jedno po jedno, dok progonjena nezavisna štampa, televizije i portali, pardon – njihovi vlasnici, broje meleone!?

A, nadležni državni organi bilduju kreaciju kako da im oproste ili, barem, olakšaju poreski dug. Na takav način borbe protiv kritičara vlasti, ostaje paf i EU, u načelu (Delegacija) i u pojedinostima (ambasade), kao da su tajkuni prvosvještenici, a oni vjerujući njihovim riječima, a ne sopstvenim očima!

Bože, kako je srebrotočivo biti progonjen u Crnoj Gori!

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

flamantes

Jasan primjer kako se uzurpator neke imovine, ili nekog prava, predstavlja kao njezin legitimni vklasnik i zaštitnik. Laž se ipak sakriti ne može, pa koliko se god farbala i prikrivala, jer se zaklela Zemlja Raju, da će sve tajne da se saznaju. Ova struktura je neprirodna, pa samim tim ne može biti ni lijepa, koliko god se glancala i uljepšavala, samo postaje kič. Mjesto poštovanja laži i svaki čovjek je treba u velikom krugu obilaziti.

Bosiljka

Kič crkva, kič popovi, kič priredba. Koga oni mogu zavarati? Normalne ljude svih nacionalnosti sigurno ne? Za javni servis, svaka osuda u izboru šta prenositi!

Milos

I za poklon (Ikona) koji je dat od strane patrijarha Irineja patrijarhu Teofilu III pise SV. JOVAN VLADIMIR / KRALJ SRPSKI??? Dokle ce ova drzava da cuti ovim fabrikantima i falsifikatorima nase istorije!!!??? Dokle vise!!!