27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

CRNOGORSTVO – Od Njegoša do naših dana (11)

Autor: Jelena Ćetković

  • viber

Tadija

ovo je pisano u stilu hirurskog zahvata , jedna ustajala istorijska lesina --a to su nase zabulde i mitovi o drugom svj. ratu, dobija ovakav poshteni i navasve vrhunski pledoaje, Jovanovicu svaka chast!!!

Zoran

Feljton je dobra ocena crnogorske nacije.

Boško Agram

Vrijeme je pokazalo da je Sekula Drljević bio u pravu. Ne mogu jedino razumjeti zašto su zelenaši oko Krsta Popovića odbili Drljevićevu Petrovdansku CG a poslije 13. jula pristali na tvrdu okupaciju i dijeljenje teritorije sa najgorim izrodima - četnicima. Poštenije bi bilo da su prešli partizanima.

Boško Agram

Novica Radović u pismu Pirciju Biroliju 14. JAN 1941. navodi da je ustanak dignut dijelom i zbog osakaćenih granica Petrovdanske CG. Tačno je da su granice osakaćene, ali je i to rešenje bilo daleko bolje od onog koje smo dobili nakon 13. jula, a na koje su pristali Krstovi i Radovićevi pristaše.

Boško Agram

U Ustavu (Petrovdanske) Kraljevine Crne Gore stoji da je jezik CRNOGORSKI (član 3), da je Crkva AUTOKEFALNA (član 4), da je zastava KRSTAŠ BARJAK (član 2). Sekula Drljević daje zadatak Matoviću i Štedimliji da sastave rječnik crnogorskoga jezika. Toga danas nemamo i nećemo izgleda još dugo imati.

Boško Agram

Drljevića rehabilitovati, objaviti sabrana djela, obnoviti rodnu kuću, podići spomenik (bar poprsje) u Kolašinu i bar jednu ulicu u Kolašinu / Podgorici / Cetinju. Umjesto što se dičimo poluobrazovanim anticrnogorcem Đilasom, koji je 10x slabiji politič(ki mislilac)ar od Sekule i daleko manje bitan.

Boško Agram

Đilas je patetični mislilac koji je najprije pisao kako je Staljin "nova planeta u Sunčevom sistemu", da bi ga popljuvao preko noći (1948) te da bi na kraju pljuvao po sistemu koji je sam stvorio (Nova klasa). Njegov "čuveni" tekst o CG naciji je više nego jadan i kripto četnički. I toga se odrekao.

Boško Agram

.... odrekao se zarad druženja sa udbaškim pjesnikom Matijom Bećkovićem.

Boško Agram

"Novica Radović u pismu Pirciju Biroliju 14. JAN 1941." -- TIPFELER, treba 1942. Viđeti ZBORNIK DOKUMENATA I PODATAKA NOR-a. tom III - dokumenti NOVJ - BORBE U CRNOJ GORI - dokumenti jedinica i političkih rukovodstava 1941-1942. str. 464.

Zoran

Đe ste se vi pojedini,posrbice,izgubili.Ovo je Crna Gora,ona je Vječna,a bila bi još srećnija da je i vi volite,valjda je i vaša država CG.No,vi nemate svoju državu,jedini ste bez države.